" YENİ YILDA HAYVAN HAKLARINA VE DEĞERİNE DAİR



Hayvan hakları ve insan dışı diğer türlerin değeri kavramı zengin semtlere özgü lüks bir düşünce gibi görünse de "hak ve değer" kavramı hiçbir teknolojinin bize veremeyeceği tüm canlıların önemli ortak yaşam ilkesidir.

Aslında akılsız diye küçümsenen, insanın sahip olabileceği birçok beceriden yoksun görünen hayvanlar; gerçekten de okuyamazlar, atom fiziğiyle veya teorik matematikle uğraşamazlar, çeşitli kültür ürünleri yaratamazlar. Ancak gerçek şudur ki birçok insan da bunları yapamaz. Yine de bu onların daha az değerli olduğunu, daha az saygıya layık olduğunu göstermez.

İnsanların akıl sahibi veya akılcı düşünceye sahip olması, dili veya ölüme ilişkin düşünme becerisine sahip olmaları nedeniyle hayvanlardan çok daha farklı olduğu da iddia edilmektedir. Ancak birçok insanın çevreye ve diğer türleri dikkate alındığında çoğu hayvanın daha fazla akıl sahibi olarak davrandığı gözden kaçırılmaktadır. Üstelik köleliği, toplama kamplarını, cinsiyet ayrımcılığını, dünya savaşlarının yıkıcı etkilerini, nükleer silahların kullanımının dehşetini ve geri dönülemez sayılan tarım ve çevre felaketlerini yaratmış olan türümüzün diğer canlılardan daha iyi olan ya da diğer canlı türlerine göre daha akıllı olan ve akılcı davranan bir tür olduğu iddia etmek pek inandırıcı görünmemektedir.

İnsan türü yaşamına devam edebilmek ve hayatta kalabilmek için kendi türü dışındaki canlılara uyguladığı şiddeti durdurmalı ve doğal kaynakları kullanma ve tüketme biçimini değiştirmelidir.

İnsan türünün, bilim ve teknolojinin de imkânlarını da arkasına alarak doğanın ve tüm canlıların sahibi ve onlara hükmetme hakkına sahip olduğu düşüncesi ile sadece doğaya ve diğer canlılara değil kendine de zarar verdiği, yaşaması (şimdilik) mümkün görünen tek evi olan dünyayı her geçen gün kaybettiğini anlayabilmesi için işte bu “yeni bir değer” düşüncesinin (acilen) ortaya konması gerekmektedir.

“Değer” kavramı her ne kadar ekonomiden etiğe geçen bir kavram olmakla birlikte etikteki anlamı ekonomide sahip olduğu anlamdan farklıdır. Örneğin ekonomideki bir şeyin (bir kitabın, bir eşyanın, bir hayvanın) değeri kavramı “kullanım” ve “değiş-tokuş değeri” anlamında düşünüldüğünde her ikisi de o şeyin kendinde taşıdığı özellikten değil bizim ona biçtiğimiz değerdir.

İnsan dışı canlıların da herhangi bir hakka sahip olmak için insanın ona atfettiği değerden bağımsız şekilde, insanın işine yarayıp yaramadığına bakılmaksızın ya da insanların besin döngüsünde yer alıp almadığı önemsenmeksizin, bir yaşam öznesi olarak kendinde bir değere sahip olduğunu kabul edebilirsek bugün yaşanan birçok etik sorun alanının ortadan kaldırılabileceği düşünülmektedir.

Bugün yaşadığımız tarım, gıda, çevre ve ona bağlı olarak ortaya çıkan sorunların temelinde, doğanın ve insan dışı canlıların kendi başında olan değerinin kaybolması ve araçsal değerinin daha ön plana çıkarılması olduğu gözlenmektedir. Tarım ve gıda etiği, sadece insanın kendi türüne değil aynı zamanda insan türü dışındaki canlılara ve doğaya nasıl davranması gerektiğini söylemeye başlaması açısından temel bir çıkış noktası olarak kabul edilebilir.

MUTLU YILLAR

02.01.2020





18 Ocak 2010 Pazartesi

YAYINLARIM

Prof.Dr. Burçin ÇOKUYSAL'ın Yayın Listesi

Çokuysal, B. 1990. Sultani Çekirdeksiz Üzümde Gibberellik Asit Ve Yaprak Gübrelemesinin Yaprak Besin Elementleri Ve Ürün Kalitesi Üzerine Etkileri. (Yüksek Lisans Tezi) 10.09.1990, E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.


Hakerlerler, H.; Kovancı, İ.; Çolakoğlu, H.; İrget, E.; Yağmur, B.; Elmacı, Ö.; Çokuysal, B.; Çakıcı, H. 1990. Sanayi Domatesine Verilecek En Uygun N, P2O5 ve K2O’nun Belirlenmesi. Sanayi Domatesi Üretimini Geliştirme Projesi (SANDOM) Çalışma Raporu, İzmir.

Eryüce, N.; Anaç, D.; Çokuysal, B. 1990. Sanayi Domatesinde Farklı Azot, Fosfor, Potasyum Uygulamalarının C Vitamini Miktarına Etkileri. X. Ulusal Biyoloji Kongresi, 18-20 Temmuz 1990. Erzurum.

Çokuysal, B., Eryüce, N. 1990. Tasarımdan Arşivlenmesine Seracılıkta Bilgisayar Kullanımı. Türkiye V. Seracılık Sempozyumu, 17-19 Ekim 1990. İzmir.

Çokuysal, B.; Eryüce, N. 1993. Sultani Çekirdeksiz Üzümde Gibberellik Asit Ve Yaprak Gübrelemesinin Yaprak Besin Elementleri Ve Ürün Kalitesi Üzerine Etkileri. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. Cilt:2, No:4. İzmir.

Eryüce, N. Çokuysal, B., Kovancı, İ. 1991. Sultani Çekirdeksiz Üzüm Bağlarında GA3 ve KNO3 Uygulamalarının Bazı Yaprak ve Meyve Özelliklerine Etkileri. Türkiye Toprak İlmi Derneği 12. Bilimsel Toplantısı 23-28 Eylül 1991. Şanlıurfa.

Konuk, F.; Çokuysal, B. 1992. Gediz Ovası Bağ Topraklarına Uygulanan Tarım Kirecinin Çekirdeksiz Üzüm Verim, Kalite ve Toprak Özelliklerine Etkilerinin Araştırılması. TARİŞ AR-GE Proje No: 029. İzmir.

Eryüce, N.; Çokuysal, B.; Çeltek, M. 1992. Farklı Boyutlardaki Perlitin Kimi Toprak Özelliklerine Etkileri. Türkiye I. Tarımda Perlit Sempozyumu, 29-30 Haziran 1992. İzmir.

Eryüce, N.; Çokuysal, B. 1992. Use Of Microcomputer Systems in The Nutrition Of Plants Grown in Aegean Region. VIII International Colloqium For The Optimization Of Plant Nutrition. 1-8 Sept. 1992. Lisbon, Portugal.

Konuk, F.; Çokuysal, B. 1992. Gediz Ovası Bağ Topraklarına Uygulanan Tarım Kirecinin Çekirdeksiz Üzüm Verim, Kalite ve Toprak Özelliklerine Etkilerinin Araştırılması. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-16 Ekim 1992. İzmir.

Eryüce, N.; Çokuysal, B. 1992. Sultani Çekirdeksiz Üzüm Bağlarında Gibberellik Asit ve Yaprak Gübrelerinin Bazı Makro Element Alınımına Etkileri. 1992. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-16 Ekim 1992. İzmir.

Eryüce, N., Çokuysal, B. 1993. Sultani Çekirdeksiz Üzüm Bağlarında Gibberellik Asit Ve Yaprak Gübresi Uygulamasının Kimi Mikro Besin Elementlerinin Alınımına Ve Kaliteye Etkisi. E.Ü. Araştırma Fonu. Proje No: 91-ZRF-012. İzmir.

Çokuysal, B.; Okur, B. 1993. Toprak, Bitki, Su Analizlerinde Kullanılabilecek En Uygun Program Yapısı. Uluslararası Bilgisayar Uygulamaları Sempozyumu, 9-10 Haziran 1993. Konya.

Eryüce, N.; Aydın, Ş.; Çokuysal, B. 1994. Farklı Azot , Fosfor Ve Potasyum Dozlarının Sanayi Domatesinde İndirgen Şeker İçeriğine Etkisi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi Cilt:31, Sayı:2-3. İzmir.

Eryüce, N.; Çokuysal, B.; Aydın, Ş. 1994. Farklı Yetişme Ortamları Ve Farklı Gübre Dozlarının Hıyarda Nitrat Miktarlarına Etkileri. XII. Ulusal Biyoloji Kongresi, 6-8 Temmuz 1994. Edirne.

Çokuysal, B.; Okur, B. 1994. Tarımsal Çalışmalarda Analiz Sonuçlarının Değerlendirilmesinde Kullanılan Bilgisayar Paket Programlarının Karşılaştırılması. Tarımda Bilgisayar Uygulamaları Sempozyumu, 5-7 Ekim 1994. İzmir.

Çokuysal, B.; Eryüce, N. 1994. Bitki Besin Maddelerinin Noksanlıklarının Teşhisinde Bilgisayar Kullanım Olanakları. Tarımda Bilgisayar Uygulamaları Sempozyumu, 5-7 Ekim 1994. İzmir.

Çokuysal, B.; Eryüce, B. 1994. Bitkisel Üretimde Bilgisayar Otomasyonu Ve Son Gelişmeler. Tarımda Bilgisayar Uygulamaları Sempozyumu, 5-7 Ekim 1994. İzmir.

Çokuysal. B. 1995. Karanfil Üretiminde Beslenme Durumunun Belirlenmesi Ve Yetiştirme Ortamlarının Gelişmeye Ve Besin Maddeleri Alınımına Etkileri. (Doktora Tezi) 09.01.1995, E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir

Yıldırım, T.; Çokuysal,B.; Güney, A; Boztok, Ş. 1995. Ülkemizde Süs Bitkileri Yetiştiriciliğinde Kullanılan Yetiştirme Ortamları. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. Cilt:32, Sayı: 1, İzmir.

Boztok, Ş.; Çokuysal, B.; Yıldırım, T. 1995. Farklı Ortamların Karanfil Üretiminde Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. Cilt:32, Sayı: 3, İzmir.

Eryüce, N.; Çokuysal, B. 1995. Sultani Çekirdeksiz Üzümde Gibberellik Asit Ve Kimi Yaprak Gübrelerinin Bitki Azot, Fosfor Ve Potasyum Kapsamlarına Etkileri. İlhan Akalan Toprak Ve Çevre Sempozyumu, Ankara.

Yıldırım, T.; Hatipoğlu, A.; Boztok, Ş.; Yıldırım, İ.; Çokuysal, B. 1995. Anti-Stress Ticari Preparatının Karanfilde Çiçek Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Sempozyumu, 3-6 Ekim 1995. Adana.

Eryüce, N.; Çolakoğlu, H.; Aydın, Ş.; Çokuysal, B. 1995. The Effects Of K And Mg Fertilization On Some Quality Characteristics And Mineral Nutrition Of Fig. Acta Horticulturae, Number 379, 199-204 pp.

Çokuysal, B.; Eryüce, N. 1995. Karanfil Üretiminde Beslenme Durumunun Belirlenmesi Ve Yetiştirme Ortamlarının Gelişmeye Ve Besin Maddesi Alınımına Etkisi. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. İzmir.

Boztok, Ş.; Çokuysal, B. 1996. Farklı Saksı Harçlarının Nephrolepis exaltata “Gloriosa”’da Vegetatif Gelişme Üzerine Etkisi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. Cilt:33, Sayı: 1, İzmir.

Anaç, D., Demirci, M., Demirkan, H., Çokuysal, B. 1996. Mineral Contents of Broomrape (Orobanche cernua Loefl.) and Infested Sunflower Varieties. J. Turk. Phytopath., Vol. 25 (3), 127-131.

Boztok, Ş.; Güney, A.; Çokuysal, B. 1996. Ekonomik Öneme Sahip Bazı Odunsu Bitki Çeliklerinin Farklı Ortamlarda Köklenme Oranlarının Saptanması Üzerine Araştırmalar. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. Cilt:33, Sayı: 1, İzmir.

Boztok, Ş.; Güney, A.; Çokuysal, B. 1996. Dianthus chinensis L. (Çin Karanfili)’in Farklı Yetiştirme Ortamlarında Vegetatif ve Generatif Gelişimi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. Cilt:33, Sayı: 1, İzmir.

Boztok, Ş.; Çokuysal, B.; Hatipoğlu, A.; Çolakoğlu, H.; Gülgün, B. 1996. Farklı N/K Oranlarının Sprey Karanfilde Yaprak Besin Element İçerikleri, Verim ve Kalite Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Bahçe (Yalova Bahçe Kültürleri Arş. Entstitüsü Dergisi) Cilt 25, Sayı:1-2, Yalova.

Eryüce, N.; Çolakoğlu; Çokuysal, B.; Aydın, Ş. 1996. The Effects Of Different Nitrogen Levels And Foliar Fertilization On The Leaf And Fruit Nutrient Contents Of Fig. IX. International Colloquium For The Optimization Of Plant Nutrition. 8-15 Sept. 1996. Prague, Czech Republic.

Altınbaş, Ü. Kurucu, Y., Delibacak, S., Çokuysal, B., Bolca, M., Türk, T. 1997. Aşağı Söke Ovası Tuzlu Ve Alkali Topraklarının Oluşum Dinamiği Ve Bunların Uydu Görüntüleri İle Belirlenmesi. T.C. Söke Belediyesi, E.Ü. Ziraat Fakültesi Toprak Bl. Araştırma Projesi Sonuç Raporu, İzmir.

Eryüce, N.; Çokuysal, B. 1997. The Effects of Gibberellic Acid And Foliar Fe And Mn Fertilization on The Uptake Of Nutrients in The Thompson Seedless Grape Vineyards. Verband Deutsch-Türkischer Agrar-und Naturwissenschaftler e.V. 5. Symposium vom 29 Sep.- 4 Okt. 1997 an der Akdeniz Üniverstat in Antalya Turkei.

Eryüce, N.; Yağmur, B.; Çokuysal, B.; Orhan, G. 1999. Soil Leaf And Fruit Properties Of Fig Under Irrigated And Unirrigated Conditions. Dahlia Greidinger International Symposium, Technion-Israel Institute Of Tehcnology, 1-4 March 1999, Haifa-Israel.

Tezcan, S.; Çetinkaya, N.; Demirkan, H.; Mısırlı, A.; Ünal, A.; Aksoy, U.; Okur, B.; Eryüce, N.; Anaç, D.; Çokuysal, B.;, Çakıcı, H.; Ul, M.A.; Harputlu, C.; Olgun, A.. 1999. İzmir ve Manisa’da Ekolojik Kiraz Üretim Olanakları Üzerine Bir Araştırma. Türkiye I. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 21-23 Haziran 1999, İzmir.

Altınbaş, Ü., N. Türk, Ö. Seçmen, Y. Kurucu, M. Bolca, S. Delibacak, B.Çokuysal, T. Türk., 1999. Büyük Menderes Havzasının Landsat-5 TM Kullanılarak Haritalanması. 2000’e Bir Kala Büyük Menderes Havzası 4. Tarım ve Çevre Sorunları Sempozyumu. 9-10 Eylül 1999. Söke-İzmir.

Altınbaş, Ü.; Türk, N.; Seçmen, Ö.; Kurucu, Y.; Bolca, M.; Delibacak, S.; Çokuysal, B.; Türk, T. 1999. Ege Bölgesi Örneğinde Büyük Menderes Havzası Batı Bölümü Arazilerinin Uzaktan Algılama Tekniği ile Arazi Kullanım Haritalarının Yapılabilirliği Üzerine Araştırmalar. DPT Proje No: 96 K 120670, E.Ü. Arş. Fon Say. Proje No: 96DPT-01. İzmir.

Çokuysal, B. 2000. Tuz Stresi Koşullarında Tütün Hücrelerinde Zamana Bağlı Total RNA Miktarının Değişimi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. Cilt:37, Sayı: 1, İzmir.

Okur, B.; Eryüce, N.; Çokuysal, B.; Çakıcı, H.; Anaç, D.; Tezcan, S.; Ul, M. A.; Ünal, A. 2000. Effect Of Farmyard and Green Manuring On Organic Cheery Growing:I Manisa Region (Turkey). X th. International Coll. For The Optimization of Plant Nutrition, 08.-13 April, 2000. Cairo, Egypt.

Kurucu, Y.; Altınbaş, Ü.; Bolca, M.; Çokuysal, B.; Delibacak, S. 2000. Reflection Values of Saline Soils of Great Meander Basin in Lanstat TM Images and Their Statistical Relationships. International Sym. On Desertification., 13-17 June 2000. Konya-Turkey.

Eryüce, N.; Okur, B.; Çakıcı, H.; Çokuysal, B.; Anaç, D.; Tezcan, S.; Ul, M. A. 2000. Effect of Farmyard And Green Manuring On Organic Cheery Growing: II Kemalpaşa Region (Turkey). International Sym. On Desertification., 13-17 June 2000. Konya-Turkey.

Yaşarakıncı, N., Altın, N., Demir, G., Üstün, N., Özdemir, S., Koçer, H., Mısırlıoğlu, B., Ulutaş, E., Tüzel, Y., Çokuysal. B., Kılıç, T. 2000. Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Entegre Mücadele. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müd., Zirai Mücadele Arş. Ens. Müd. Yayın No:2000/4, İzmir.

Çokuysal, B., 2001. Tarımda Genetik Çalışmaların Kullanımı ve Son Gelişmeler. Anadolu Ajansı, 26.06.2001, İzmir.

Eryüce, N., Yağmur, B., Çakıcı, H., Çokuysal, B., 2001. Asessment of Leaf Sampling Date For Apricot, cv. Hacıhaliloğlu. Proc. Int. Fert. Soc. & Dahlia Greidinger Symp. 4-7 March 2001. Lisbon, Portugal.

Çokuysal, B., 2001. Tarımda Gen Mucizesi. İzmir Ticaret Borsası Dergisi, Sayı:35, İzmir.

Çokuysal, B. 2001. Transgenik Bitkiler Vazgeçilmez Olacak. Türkiye Gazetesi, 27.06.2001.

Tezcan, S.; Demirkan, H.; Çetinkaya, N.; Mısırlı, A.; Ünal, A.; Aksoy, U.; Okur, B.; Eryüce, N.; Anaç, D.; Çokuysal, B.; Çakıcı, H.; Ul, M.A.; Olgun, A.; Adanacıoğlu, H. 2001. Organik Kiraz Üretim Olanaklarının Araştırılması. Devlet Planlama Teşkilatı, Ege Üniversitesi Araştırma Fonu Proje Raporu. Proje No: 98 DPT 08/ 98 K 121280. İzmir.

Çokuysal, B. 2001. Bitkilerde Stres. Ege TV Ana Haber Bülteni, 01.10.2001.

Çokuysal, B. 2003. Bitkilerde Gen Transferleri. Ege Finans Programı (Programı Hazırlayan ve Sunan: İsmail Uğural), Ege TV, 07.02.2003.

Çokuysal, B. 2003. Gübreleme Dersi Notları ve Asetatları. E.Ü. Bayındır Meslek Yüksek Okulu, Seracılık Programı II Sınıf, Peyzaj Programı II. Sınıf. İzmir.

Çokuysal, B., Erbaş, E. 2004. Bitkilerde Besin Maddesi Noksanlıkları ve Toprak Tahlillerinin Değerlendirilmesi. E. Ü. Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi, Çiftçi Broşürü:55, İzmir.

Yaşarakıncı, N., Üstün, N., Ulutaş, E., Altın, N., Kılıç, T., Bayraktar, Ö. V., Kaya, A., Özdemir, S., Kısmalı, Ş., Erkan, S., Saner, G., Çokuysal, B., Karaturhan, B., Gümüş, M., Tuncay, Ö., Turanlı, F., Kaya, F. 2004. Muğla’da Örtü Altı Domates Yetiştiriciliğinde Entegre Ürün Yönetimi Üzerinde Araştırmalar. Proje No:TUBİTAK/TOGTAG 3011. İzmir.

Kurucu, Y., Balık, F., Çokuysal, B., Esetlili, T. 2004. Ege Bölgesi Koşullarında Doğal Ve Kültür Bitki Örtülerinin Haritalanması Amacıyla Mikrodalga (Radar) Uydu Görüntülerinin Kullanılabilirliği Üzerine Bir Araştırma. E.Ü. Bilimsel Araştırma Proje Kesin Raporu, Proje No:2002-BİL-026. İzmir.

Çolakoğlu, H., Çokuysal, B., Çakıcı, H. 2005. Türkiye’de Gübre Üretimi ve Tüketimi. Tarımda Potasyumun Yeri ve Önemi. Çalıştay, 3-4 Ekim 2005, Eskişehir.

Çokuysal, B. 2005. Bitki Besleme Ders Notları. E.Ü. Ziraat Fakültesi, Ziraat Mühendisliği Programı II. Sınıf, İzmir.

Çokuysal, B. 2006. Toprak ve Bitki Analizlerine Dayalı Gübreleme Programlarının Hazırlanması. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ziraat Bilimleri, Yüksek Lisans Ders Notları, İzmir.

Çokuysal, B., Anaç, D. 2006. Dengeli Bir Gübreleme İçin Doğru Yaklaşımlar. İyi Tarım Uygulamaları Genel İlkeleri ve Teknikleri Kitabı. İzmir (Baskıda).

Boztok, Ş., Çokuysal, B. 2006. Ecologic Evaluationof Pistacia lentiscus (mastic) in Çeşme Peninsula. X. European Ecological Congress, 08-13 November 2006, Aydın.

Boztok Ş., Çokuysal, B. 2006. An Improvement in Total RNA Isolation Protocol for Ecologic Studies: Case Study Tobacco Cells. PJ of Biological Sciences, Vol. 9 (8), 1601-1604.

Çokuysal, B., Çakıcı, H., Erbaş, E. 2006. The Effect of Salinity and Fertilizer Applications on Leaf Nutrient Status and Some Quality Characteristics of Ficus benjamina. IJ of Botany, Vol. 2 (2) 107-112.

Çokuysal, B., Çakıcı, H., Erbaş, E. 2006. Effects of Salt Stres on Total RNA and Poly(A)+RNA Contents in Tobacco Suspension Cultured Cells at the Different Time Course. PJ of Biological Sciences, Vol. 9 (1), 22-25.

Boztok Ş., Çokuysal, B. Effect of Different K/Ca Ratios on Yield and Quality of Greenhouse Roses. 2006. AJ of Chemistry. Vol. 18, No 3, 2216-2220.

Boztok Ş., Çokuysal, B. An Evaluational Research on Chemical Composition of Gum Mastic Quality of Natural Pistacia Species Plants of Turkey. 2006. AJ of Chemistry. Vol. 19, No 1, 593-599.

Bolca, M.; Sac, M. M.; Çokuysal, B.; Karalı, T.; Ekdal, E. 2007. Radioactivity in Soils and Various Foodstuffs from the Gediz River Basin of Turkey. Radiation Measurements. Vol. 42, 263-270.

Pekcan, T., Turan, D.S., Alper, N., Özaltaş, M., Çokuysal, B., Çolakoğlu, H. 2008. Zeytinde Organomineral Gübre Mineral :Gübre ile Mineral Gübre ve Çiftlik Gübresi Kombinasyonunun Verim ve Kalite Üzerine Olan Etkilerinin Karşılaştırılması. T.C. Tarım ve Köyişleri Bak. Tarımsal Araştırmalar Gen. Müd. Zeytincilik Araştırma Ens. Müd., İzmir.

Çokuysal, B. 2009. Genetiği Değiştirilmiş Bitkiler. 11.01.2009. E.Ü. Sürekli Eğitim Merkezi. Halk Günleri etkinliği, İzmir.

Çokuysal, B. 2009. Genetiği Değiştirilmiş Bitkiler. Alsancak Rotary Kulübü, 26.03.2009. İzmir.

Çokuysal, B. 2009. Tarımın Penceresinden Biyomühendislik. VI. Biyomühendislik Günleri 04-05 Mayıs 2009. İzmir

Kavas, G., Kavas, N., Çokuysal, B. 2009. Antioxidant Effect of Conjugated Linoleic Acid in Dairy Product. II AntiAging and Aesthetic Medicine Congress. 22-25 October 2009, İzmir.Journal of Medical Sciences, Vol.29, No.5, p.131.

Şahin, B., Çobanoğlu, F., Ertan, B., Konak, R., Tutmuş, E., Belge, A., Çokuysal, B. 2009. Zeytin Karasu Tortusunun Organik Kuru İncir Yetiştiriciliğinde Ağaç Gelişimi, Verim ve Bazı Kalite Parametrelerine Etkisi. 1. GAP Organik Tarım Kongresi, 17-19 Kasım 2009, Şanlıurfa.

Pekcan, T., Turan, H.S., Çolakoğlu, H., Çokuysal, B., Alper, N., Özalt, M. 2009. Zeytinde (olea europaea) Topraktan Kükürt Uygulamasının Farklı Dönemlerde Toprak Verimliliğine Etkisi. 1. GAP Organik Tarım Kongresi, 17-19 Kasım 2009, Şanlıurfa.

Çokuysal, B. 2009. Genetiği Değiştirilmiş Bitkiler. İzmir Atatürk Lisesi, 23.12.2009. İzmir.
Olgun, F.A., Çokuysal, B., İlbi H., Işın, F. 2010. New Trends on Science and Technology in Agriculture: A Brief Outlook to Research Policies in Turkey. XXI. Scientific Professional Conference of Agriculture and Food Industry. 29.Sep-2 Oct. 2010. Neum, Bosnia and Hercegovina.

Yumlu, K., İnceoğlu, M., Parlak, H., Çokuysal, B., Karadağ, A., Sözmen, E. Y. 2010. Towards aNational Network:Meeting of Turkish LLL Centers. 40th. EUCEN Conference. 18-20 November 2010. Lille, France.

Pekcan, T., Turan, H. S., Aydoğdu, E., Çolakoğlu, H., Çokuysal, B. 2010. The Determination of Potassium Status of olive Groves in Ege Region of. Turkey. Soil Management and Potash Fertilizer Uses in West Asia and North Africa Region. International Symposium of Potash Institute and Ege University Faculty of Agriculture. 22-25 November 2010, Antalya, Turkey.

Çakıcı, H., Çokuysal, B., Eryüce, N., Anaç, D, Çobanoğlu, Ö. 2010. Effecet of Potassium Fertilizers on the Yield and Fruit Quality Properties of Stuff Pepper. Soil Management and Potash Fertilizer Uses in West Asia and North Africa Region. International Symposium of Potash Institute and Ege University Faculty of Agriculture. 22-25 November 2010,Antalya, Turkey.

Çokuysal, B., Arslan, H., Eryüce, N. 2010. Effects of Foliar Application of K, Fe and Mn in Combinations of GA3 on K Contents of Petiol and Some Fruit Quality Properties of Thompson Seedless Grape. Soil Management and Potash Fertilizer Uses in West Asia and North Africa Region. International Symposium of Potash Institute and Ege University Faculty of Agriculture. 22-25 November 2010,Antalya, Turkey.

Olgun, F.A., Çokuysal, B. 2010. New trends on science and technology in agriculture: a brief outlook to research policies in Turkey. 28 Eylül-1 Ekim 2010. 21. Agriculture and Food Conference, Saraybosna Sarajeva Üniversitesi.

Çokuysal, B., Işın, F., Abay, C., Atış, E., Yercan, M. 2010. KKTC Tarım Stratejisi belgesi hazırlama çalışmaları. 20-22 Eylül 2010 Lefkoşa.

Çokuysal, B. 2012. Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde gübreleme, sebzelerde mineral madde noksanlıkları. 4-5 Nisan 2012 Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde entegre mücadele eğitimi. T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bak. Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müd. İzmir.

Eryüce, N., Anaç, D., Çokuysal, B., Yağmur, B. 2012. Tarımda doğru ve dengeli gübreleme. Çiftçi Günü Etkinliği, EGS Kongre Merkezi İzmir.

Pekcan, T., Çokuysal, B. 2012. Tek ve iki besinli gübrelerin damla sulama sistemine uygunluk durumunun incelenmesi. II. Ulusal Sulama ve Tarımsal Yapılar Sempozyumu 24-25 Mayıs 2012, İzmir.

Pekcan, T., Çokuysal, B. 2012. Üç besinli ve mikrobesinli gübrelerin damla sulama sistemine uygunluğu üzerinde çalışmalar. II. Ulusal Sulama ve Tarımsal Yapılar Sempozyumu 24-25 Mayıs 2012, İzmir.

Şahin, B., Ertan, B., Tutmuş, E., Konak, R., Belge, A., Çobanoğlu, F., Okur, N., Kayıkçıoğlu, H., Çokuysal, B. 2012. Zeytin karasu tortusunun organik kuru incir yetiştiriciliğinde ağaç gelişimi, verim ve kaliteye etkisi. İncir Araştırma İstasyonu - İncirliova/AYDIN.

Anaç, D., Çokuysal, B. 2012. GAPTEYAP Sulama ve Fertigasyon Eğitimi. 26 Eylül 2012. Kalkınma Bak. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bşk. Bölge Müd. Menemen.

Arslan H., Çokuysal B., 2012. Farklı Tuz Koşullarında Potasyumlu Gübrelemenin Lilium (Liliaeae) Bitkisinin Mangan ve Çinko Alınımı Üzerine Etkisi. 21. Ulusal Biyoloji Kongresi, 3-7 Eylül 2012, İzmir.

Arslan, H., Çokuysal, B. (Proje Yöneticisi). 2012. Farklı Tuz ve Potasyumlu Gübrelemenin Lilium Bitkisinin Beslenme Durumu ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi. E.Ü. Bilimsel Araştırma Projesi, Proje No: 2011-ZRF-027. Bornova-İzmir.

Şahin, B., Çobanoğlu, F., Konak, R., Ertan, B., Tutmuş, E., Belge, A., Okur, N., Çokuysal, B., Kayıkçıoğlu, H. H., 2012. Zeytin Karasu Tortusunun Organik Kuru İncir Yetiştiriciliğinde, Ağaç Gelişimi, Verim ve Kaliteye Etkisi. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Gn. Md., Proje Kesin Raporu. İncir Araştırma İstasyonu, Erbeyli- Aydın. 

Esetlili, B., Çokuysal, B., Anaç, D., 2013. Bazı Kültür Bitkilerinde Ağır Metal Biyosorbsiyonu Üzerine Araştırmalar. E.Ü. Bilimsel Araştırma Projesi, Proje No: 2010-ZRF-066. Bornova-İzmir.

Bolca, M., Özen, F., Kurucu, Y., Altınbaş, Ü., Çokuysal, B., Delibacak, S. 2013. Potential land use planning and assessment in the west part of the Büyük Menderes basin by ILSEN Model. Eurasian Journal of Soil Science.

Arslan, H., Çakıcı, H., Çokuysal, B., 2013. The Effect of Different Salinity and K Fertilization on Some Quality Characteristics of Lilium candidum. Soil and Water Journal. Vol. 2, Num.1, pp 155-161.

Köşkeroğlu, S., Çokuysal B. (Proje Danışmanı). 2015. Selenyum Uygulamalarının Domates Bitkisinde Bitki Gelişimi, Beslenme, Antioksidan Kapasite Üzerine Etkisi ve Selenyumun Tuz Stresi Koşullarında Koruyucu Rolünün Belirlenmesi.  Sonuç Raporu. TÜBİTAK. Ankara.

Çokuysal, B., 2016. New Perspectives On Fertilization Programs. Why We Should Make A Difference With New Paradigms? 7th National Congress of Plant Nutrition and Fertilizer, 12-15 October, 2016.

Çokuysal, B. 2016. Gübreleme Programlarına Yeni Bir Bakış: Yeni Paradigmalarla, Neden Fark Yaratmak Zorundayız? Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, Cilt 31, sayı 3, sayfa 13-20.

Çokuysal, B., Külahtaş, B. 2016. Biyositimulantların Sınıflandırılması ve Türkitedeki Durumu. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, Cilt 31, sayı 3, sayfa 185-200.

Çolak Esetlili, B., Çokuysal B., Anaç, B. 2016. Farkli Bünyeli Topraklarda Yetiştirilen Ayçiçeği ve Yonca Bitkilerinin Kobalt ve Nikel Alınımlarının Karşılaştırılması. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, Cilt 31, sayı 3, sayfa 29-38.

Cokuysal, B. 2019. Determination of the Ethically Problematic Issues on the Sustainable Plant Nutrition Practices. Fresenius Environmental Bulletin. Vol. 28, No 12A.


Çokuysal, B. 2019. Sürdürülebilir Bitki Besleme Uygulamalarında Etik Sorun Alanlarının Belirlenmesi. Ulusal Bitki Besleme Kongresi Antalya

Çokuysal, B. 2019. How is Soil Philosophy and Ethics Possible? 10 th International Soil Congress. Successful Transformation toward Land Degradation Neutrality: Future Perspective 17-19 June Ankara

Çokuysal, B. 2019. Sınırlı dünyada sınırsız yaşam: tarım ve gıda etiğinde paradigma değişimi mümkün mü? Uluslararası 2. Tarım ve Gıda Etiği Kongresi, 24-25 Ekim 2019. İzmir


Çokuysal, B. 2019. Agroekoloji-insan bağının yaratılmasında üç etik ilke. Agroekoloji Çalıştayı. İzmir



Kitaplar
Ünver, İ., Çokuysal, B., Anaç, D., Kılıç, C. C., Eryüce, N., Kılıç, Ö. G., Esetlili, B., 2013. Toprak Bilgisi ve Bitki Besleme. Anadolu Üniversitesi Yayını No:2302. Açıköğretim Fakültesi Yayını No:1299. ISBN: 978-975-06-0976-3

Hatipoğlu, A., Çokuysal, B., Durmuşoğlu, E., Özden, F., Balcı, H., Kayıkçıoğlu, H. H., Okur, N., Tunay, A., Kantürer, D., Özbudak, E., Can, H. Z., İlbi, H., Tepecik, M. 2013. Vermikompost, Solucan Gübresi. Manisa Ofset, İzmir. ISBN: 978-605-63923-0-6 

Çokuysal, B., Anaç, D., Eryüce, N., Esetlili Çolak, B., Özkan, C. F., Tepecik, M. 2016. Topraksız Tarım ve Bitki Besleme Teknikleri., 2016. Nobel Kitap, ISBN 978-605-32029-8-1

Zincircioğlu, N., Çokuysal, B. 2018.The Place and Importance of Fertilization Programs in New Production Models. Science, Ecology and Engineering Researches in the Globalizing World. St. Kliment Ohridski University Press. ISBN 978-954-07-4526-8.

Tepecik, M., Çokuysal, B. 2018. Serada Domates Tarımı, Gübreleme. Tarım Gündem. ISBN 978-605-68655-1-0.


Danışman Olarak Yönettiği Lisansüstü Tezler

1. Erbaş, E., 2005. Kimi İç Mekan Süs Bitkilerinde Farklı Azotlu Gübre Dozlarının Beslenme Durumuna ve Kalite Özelliklerine Etkisi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sunuş Tarihi: 12.01.2005. Yüksek Lisans Tezi.

2. Pektez, A., 2009. Domates Bitkisinde Tuz Stresi Koşullarında Total RNA miktarının Belirlenmesi.  E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sunuş Tarihi: 14.12.2009. Yüksek Lisans Tezi.

3. Pekcan, T., 2011. Damla Sulama Sisteminde Kullanılan Bazı Gübrelerin Fiziksel, Kimyasal Özellikleri ve Radyoaktivite Kapsamları Üzerine Araştırmalar. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sunuş Tarihi: 11.07.2011. Doktora Tezi.

4. Arslan, H., 2011. Farklı Tuz ve Potasyumlu Gübrelemenin Lilium Bitkisinin Beslenme Durumu ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sunuş Tarihi: 23.12.2011. Yüksek Lisans Tezi.

5. Günay, A., 2014. Organomineral Gübre Uygulamalarının Ayçiçeğinin Verim ve Kimi Kalite Parametreleri Üzerine Etkileri. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sunuş Tarihi: 01.09.2014. Yüksek Lisans Tezi.

6. Cücü, T., 2015. Kimi Bitki Besin Elementleri ile Kombine Edilmiş Bitki Büyüme Düzenleyicilerinin Sultani Çekirdeksiz Üzümde Verim ve Bazı Kalite Parametrelerinde Etkisi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sunuş Tarihi: 07.01.2015. Yüksek Lisans Tezi.

7. İpek, V. A., 2016. NBPT kaplı Ürenin Buğday ve Mısırda Etkinliğinin Belirlenmesi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sunuş Tarihi: 30.06.2016. Yüksek Lisans Tezi. 

8. Civelek, A. T., 2017. Şeker Pancarı, Bakla ve Mısırda Tuz Stresinin Transpirasyona Etkisi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sunuş Tarihi: 23.08.2017. Yüksek Lisans Tezi.


0 YORUMUNUZ İÇİN TIKLAYIN:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ İÇİN BİRKAÇ RİCA..
* Lütfen yorumlarınız fikir alış verişi ve paylaşım temelli olsun
* Yazılan yazılar ve yorumlar kendi fikirlerinize uygun olmayan düşünceleri ifade ediyor olabilir, olması çok doğaldır (yorumlar zaten bunun için vardır), ancak bu durumun kimseye kişilik haklarına saldırı, nefret uyandırma veya etiketleme yapma hakkını vermediğini lütfen unutmayınız.
* Düşüncelerinizi ifade ederken, lütfen düzgün bir Türkçe ile ve nezaket çerçevesinde kalınız.
Yorumlarınızda lütfen kendinizi tanıtmaktan çekinmeyiniz, ancak adres, telefon gibi özel bilgilerinizi de yazmayınız.
* Son olarak, blog sahibi yorumları yayınlamama hakkını saklı tutuğunu lütfen anımsayınız.




ZORUNLU AÇIKLAMA
Bu bir kişisel blogtur. Açıklanan, ileri sürülen fikirler, düşünceler üyesi olduğum herhangi bir kurumun, kuruluşun, onların yöneticileri ve personelinin politika ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Aksi belirtilmediği sürece burada aktarılan tüm materyallerin tamamı veya bir kısmı kaynak belirtilmek koşulu ile kullanılabilir, yeniden basılabilir.

MANDATORY DISCLOSURE
This is a personal blog. The opinions and the views expressed herein do not necessarily reflect those of any institutions, society and organizations, its administration, staff or members. Unless otherwise noted, all materials may be quoted or re-published in full, with attribution to the author.