" YENİ YILDA HAYVAN HAKLARINA VE DEĞERİNE DAİR



Hayvan hakları ve insan dışı diğer türlerin değeri kavramı zengin semtlere özgü lüks bir düşünce gibi görünse de "hak ve değer" kavramı hiçbir teknolojinin bize veremeyeceği tüm canlıların önemli ortak yaşam ilkesidir.

Aslında akılsız diye küçümsenen, insanın sahip olabileceği birçok beceriden yoksun görünen hayvanlar; gerçekten de okuyamazlar, atom fiziğiyle veya teorik matematikle uğraşamazlar, çeşitli kültür ürünleri yaratamazlar. Ancak gerçek şudur ki birçok insan da bunları yapamaz. Yine de bu onların daha az değerli olduğunu, daha az saygıya layık olduğunu göstermez.

İnsanların akıl sahibi veya akılcı düşünceye sahip olması, dili veya ölüme ilişkin düşünme becerisine sahip olmaları nedeniyle hayvanlardan çok daha farklı olduğu da iddia edilmektedir. Ancak birçok insanın çevreye ve diğer türleri dikkate alındığında çoğu hayvanın daha fazla akıl sahibi olarak davrandığı gözden kaçırılmaktadır. Üstelik köleliği, toplama kamplarını, cinsiyet ayrımcılığını, dünya savaşlarının yıkıcı etkilerini, nükleer silahların kullanımının dehşetini ve geri dönülemez sayılan tarım ve çevre felaketlerini yaratmış olan türümüzün diğer canlılardan daha iyi olan ya da diğer canlı türlerine göre daha akıllı olan ve akılcı davranan bir tür olduğu iddia etmek pek inandırıcı görünmemektedir.

İnsan türü yaşamına devam edebilmek ve hayatta kalabilmek için kendi türü dışındaki canlılara uyguladığı şiddeti durdurmalı ve doğal kaynakları kullanma ve tüketme biçimini değiştirmelidir.

İnsan türünün, bilim ve teknolojinin de imkânlarını da arkasına alarak doğanın ve tüm canlıların sahibi ve onlara hükmetme hakkına sahip olduğu düşüncesi ile sadece doğaya ve diğer canlılara değil kendine de zarar verdiği, yaşaması (şimdilik) mümkün görünen tek evi olan dünyayı her geçen gün kaybettiğini anlayabilmesi için işte bu “yeni bir değer” düşüncesinin (acilen) ortaya konması gerekmektedir.

“Değer” kavramı her ne kadar ekonomiden etiğe geçen bir kavram olmakla birlikte etikteki anlamı ekonomide sahip olduğu anlamdan farklıdır. Örneğin ekonomideki bir şeyin (bir kitabın, bir eşyanın, bir hayvanın) değeri kavramı “kullanım” ve “değiş-tokuş değeri” anlamında düşünüldüğünde her ikisi de o şeyin kendinde taşıdığı özellikten değil bizim ona biçtiğimiz değerdir.

İnsan dışı canlıların da herhangi bir hakka sahip olmak için insanın ona atfettiği değerden bağımsız şekilde, insanın işine yarayıp yaramadığına bakılmaksızın ya da insanların besin döngüsünde yer alıp almadığı önemsenmeksizin, bir yaşam öznesi olarak kendinde bir değere sahip olduğunu kabul edebilirsek bugün yaşanan birçok etik sorun alanının ortadan kaldırılabileceği düşünülmektedir.

Bugün yaşadığımız tarım, gıda, çevre ve ona bağlı olarak ortaya çıkan sorunların temelinde, doğanın ve insan dışı canlıların kendi başında olan değerinin kaybolması ve araçsal değerinin daha ön plana çıkarılması olduğu gözlenmektedir. Tarım ve gıda etiği, sadece insanın kendi türüne değil aynı zamanda insan türü dışındaki canlılara ve doğaya nasıl davranması gerektiğini söylemeye başlaması açısından temel bir çıkış noktası olarak kabul edilebilir.

MUTLU YILLAR

02.01.2020





30 Ocak 2010 Cumartesi

Nisan Ayı Önsözü


Çocukluğumda fotoğraflar siyah beyaz çekiliyordu. Televizyon siyah beyaz yayın yapıyordu, bilgisayar monitörleri siyah-beyazdı. Bu teknolojilerin çok yoğun kullanıcısı olarak asistan olduğumda, hocalarıma göre son teknolojiyi en yoğun kullananlardandım. Şimdi ise yeni nesil bilgisayarlar ve cep telefonu ile doğan öğrencilerime göre her geçen gün bu teknolojiden uzaklaştığımı gördüm. Artık ders notlarımı, çeşitli sunumlarımı, öğrencilerimizin yararlanabilecekleri, ödevlerini, tezlerini hazırlayabilecekleri bilimsel siteleri kendilerine buradan iletmenin teknolojinin bir gereği olduğunu düşündüğüm için bir blog hazırlamaya karar verdim.

Gerçi halen internet yerine kitaptan okumayı, basılı makaleleri save etmek yerine üzerlerini çizerek saklamayı, internette sörf yapmak yerine konuları daha detaylı incelemeye tercih ediyorum.

Bu tercihlerim belki size komik geliyordur. Rahmetli anneannem aya insan gönderdiklerini öğrendiği zaman "Göğü deldiler artık doğanın dengesi bozulur" dediğinde bana da komik gelmişti ama sonra ozon inceliyor, küresel ısınma oluyor, doğanın dengesi bozuluyor dediler...

Üniversite Eğitimi Bize Ne Vermelidir?

Üniversite Eğitimi Bize Ne Vermelidir?
(Düşünce ve deneyimler)
Sevgili Öğrenciler;

Fen Bilimlerinde çalışan bir öğretim üyesi olarak; ortaöğrenim yıllarıma dair bilim ve ilim ile ilgili hatırladığım en önemli çalışma pamukta fasulye yetiştirmekten ibarettir. Lisede fen laboratuarına gitmişliğimiz olmakla birlikte çoğunlukla aklımda kalan ezberlemeye çalıştığımız Mefailün Failatün Failün’dü. Bu bilimsel alt yapı ile üniversiteye gelen ben, zaman içerisinde üniversitelerdeki eğitimi ve kalitesini eleştirmek yerine (bu konu ayrıca ele alınıp incelenmesi ve tartışılması gerekir ancak üniversite eğitimin sınırlı bir parçasıdır) üniversite eğitiminin bizlere gerçekte neler vermesi gerektiği düşündüm, okudum, arkadaşlarımla tartıştım. Toparlayabildiklerimi de sizlerle paylaşmak istedim, bu yolla belki bilimsel düşünen ve aydın kimliği kazanmalarında genç arkadaşlarıma katkıda bulanabilirim.

Bence üniversite eğitimi kişiyi bir meslek sahibi yapmak ve çeşitli bilgilerle donatmanın ötesinde çok önemli bir işleve sahiptir. Genç arkadaşlarımın aşağıda sıralayacağım noktaları da göz önüne alarak üniversite yaşamlarını bir kez daha değerlendirmelerini rica ediyorum.

* Öncelikle katılmış olduğunuz kurumun yaşam tarzına ait yeni alışkanlıklar kazanmalısınız.

* Herhangi bir konuyu okuma, anlama ve yorumlamayı öğrenirken kendini ifade etmeyi de öğrenmelisiniz.

* Başkalarının da ne düşündüğünü dinleyebilmeli ve anlamaya çalışmalısınız.

* Fikirleriniz red edilse veya eleştirilse bile sakince dinleyebilmelisiniz.

* Verilen çalışma veya derslerde detayları gözlemlemeli, kısıtlı sürelerde bir işi tamamlamayı öğrenmelisiniz. Bunun için farklı bakış açıları ile görmeye çalışmalısınız

* Kendinizi cesaretle ifade edilme alışkanlığını kazanabilmelisiniz. Gerçekten kendinize yatırım yapmanın kişisel gelişiminiz için çok önemli olduğunu anlamalısınız..

TÜM BUNLARI GERÇEKLEŞTİREBİLMEK İÇİN ÖNCE İSTEMELİSİNİZ..

Ders-ödev-laboratuar ÇALIŞMALARINA İSTEKLE KATILMALISINIZ.

ARDINDAN KATILABİLDİĞİNİZ KADAR ÇOK SOSYAL AKTİVİTELERE KATILMALI FARKLI FAKÜLTELERİN BU TARZ ÇALIŞMALARI İLE İLGİLENMELİSİNİZ.

Unutmayız, ilerideki sosyal hayatınız, arkadaş seçimleriniz, iş ve eş tercihleriniz hep bu çevre ve çerçeveden gerçekleşecektir.

Umarım artık üniversitenin sadece diploma alınan bir yer olmadığını aktarabilmişimdir...
Herşey gönlünüzce olsun..

29 Ocak 2010 Cuma

İnsanlar Felsefeyi; Çocukken MASALDAN, Sonra KİTAPLARDAN, İhtiyarlayınca da Arkalarında Kalan HAYATLARINDAN ÖĞRENEBİLİRLER

HAYATA DAİR 6 ÇOK ÖNEMLİ DERS (Alıntıdır)

DİŞİ ASLAN :
Hayvanlar bir gün kim daha çok çocuk doğurabilir diye çekişmeye başlarlar.Hep birlikte dişi aslana gidip danışırlar:
"Sen kaç çocuk doğurabiliyorsun?"
"Bir." diye yanıtlar dişi aslan. "Fakat ben ASLAN doğururum."

1.DERSİMİZ; NİTELİK NİCELİKTEN ONEMLİDİR.

********************************************************************************

YENGEC ILE ANNESI :
"Neden böyle yan yan yürüyorsun yavrum" diye sorar anne yengeç çocuğuna.
"Düzgün yürüsene! "
"Pekâlâ, anne" der çocuk.
"Sen önümden düzgün yürü, ben seni takip ederim. "

2.DERSİMİZ; HAREKETLER SÖZLERDEN ÖNDE GELİR.

********************************************************************************

ASLAN, KOYUN, KURT VE TILKI :
Aslanın biri, bir koyunu yanına çağırır ve nefesinin kokup kokmadığını sorar.
"Evet! ?" diye yanıtlar koyun. Aslan bu yanıta kızar ve koyunu oracıkta parçalar. Daha sonra kurda seslenip yanına çağırır, ona da ayni soruyu sorar.
"Hayır! ?" diye yanıtlar kurt korkudan. Ancak o da yağcılık yaptığı için aslanın öfkesinden kurtulamaz. Sıra tilkiye gelmiştir. Ayni soruyu tilkiye de sorar. Tilkinin yanıtı şöyle olur;
"Üzgünüm, üşütmüşüm biraz, o yüzden burnum koku almıyor! ?"

3.DERSIMIZ; AKILLI KİŞİ TEHLİKELİ DURUMLARDA KONUŞMAZ.

*********************************************************************************

KAZLAR VE TURNALAR :
Kazlar ve turnalar bir gün ayni tarlada yiyecek ararlarken birden yanlarına yaklaşmaya çalışan avcıyı fark ederler. Turnalar daha çevik ve hafif oldukları için hemen uçarlar. Oysa kazlar ağır hareket ettikleri için avcıdan kurtulamazlar.

4.DERSİMİZ; YAKALANANLAR HER ZAMAN SUÇLU OLANLAR DEĞİLDİR.

**********************************************************************************

HASTA GEYIK :
Yaşlı bir geyik hasta düşer ve daha rahat otlayabilmek için güzel otlarla dolu bir çalılıkta yasamaya baslar. Her hayvanla iyi geçindiği için pek çok hayvan sik sik geyiğin ziyaretine gelir. Zamanla her gelen hayvan bu güzel otlardan tatmaya başlayınca kısa sure sonra tüm otlar biter. Geyik hastalıktan kurtulur ama yiyecek hiçbir şeyi
kalmadığı için bir sure sonra açlıktan ölür.

5.DERSİMİZ; BAZEN İYİ ŞEYLERDE PAYLAŞTIKÇA BİTEBİLİR. ELİMİZDEKİNİN DEĞERİNİ BİLELİM.

***********************************************************************************

FARELERIN TOPLANTISI :
Bir gün fareler bir araya gelirler ve başlarına musallat olan bir kediden kurtulma planları yaparlar. Pek çok fikir öne sürülür. Hiçbiri kabul görmez. En sonunda genç bir fare kedinin boynuna bir can asmayı önerir. Böylece kedi kendilerine yaklaşırken farkına varacak ve kaçabileceklerdir. Bu öneri fareler tarafından alkışlarla onaylanır.
Bu arada bir köşede sessizce onları dinlemekte olan yaşlı bir fare ayağa kalkar ve bu önerinin çok zekice olduğunu, basarîli olacağından hiç kuskusu
olmadığını belirtir.
"Fakat der, Kafamı bir soru kurcalıyor. Aramızdan kim kedinin boynuna can asacak? ?"

6.DERSİMİZ; İYİ BİR PLAN YAPMAK AYRI, O PLANI GERCEKLEŞTİRMEK AYRIDIR.

28 Ocak 2010 Perşembe

Dengeli Bir Gübreleme İçin Doğru Yaklaşımlar

Bitkilere vereceğiniz gübre miktarına nasıl karar verirsiniz?

(Öğrenci arkadaşlarımın hemen bu soru daha önceki yazıların birinde sorulmuştu ve cevabı verilmişti dediklerini duyar gibiyim.. Gerçi bende onlara aynı nehirde iki kez yıkanılmaz derim ama bu seferde konunun özünden uzaklaşıp felsefe konuşmamız gerekir…)

Bitkilere verilecek gübre miktarı çok temel olarak basit bir matematiksel hesapla belirlendikten sonra, toprak ve bitki etmeni dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi ile doğru bir gübreleme programı yapılabilir. Aslında “İyi Tarım Uygulamaları”, “Çevreye Dost Gübre Uygulamaları” çalışmalarının mantığı da bu temele dayanmaktadır.
Bu ders notları değerli Hocam Prof.Dr.Dilek ANAÇ hanımefendi ile birlikte hazırlanmış olup, daha önce aktarılan içerikten farklı olarak hesapların formülize edilmesi ve yeni eklentilerle yeniden düzenlenen notların içeriği aşağıda aktarılmıştır. Gerek içerik ve gerekse anlatımı ile sadece Yüksek Lisans öğrencileri için değil aynı zamanda Lisans öğrencileri ve ayrıca konu ile ilgilenenlere faydalı olacağını ümit ediyorum.

DENGELİ BİR GÜBRELEME İÇİN DOĞRU YAKLAŞIMLAR
Giriş
Gübreleme İle İlgili Sorunlar
Toprak Örneklerinin Alınması
Gübrelemeye Etki Eden Faktörler
Dengeli Gübreleme
Birim Alana Uygulanacak Gübre Miktarı Ne Kadar Olmalıdır?
Toprakta Mevcut Bulunan Besin Maddesi Miktarının Belirlenmesi (A)
Üretimi Yapılan Bitkinin Tahmini Verimine Bağlı Olarak Kaldırdığı Besin Maddesi Miktarlarının Belirlenmesi (B)
Verilecek Gübre Miktarı (GM)
Hangi Gübreler Kullanılmalı
Periyodik Gübreleme
Gübrelerin Uygulama Zamanı
Gübreleme Programında EC Hesabı
Literatür Listesi

Düşünce ve yorumlarınız benim için gerçekten çok önemli. Konuların detaylandırılması, yeni konuların ilave edilmesi, gereksizlerin çıkarılması, dil ve anlatım gibi noktalarda geri bildirimleriniz yeni notların daha iyi hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle katkı ve önerileriniz memnuniyetle kabul edilecektir.

İçeriği aktarılan ders notlarının tamamına ulaşabileceğiniz bağlantı aşağıda verilmiştir. Bu bağlantı ile notları bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

http://www.box.net/shared/jty2t6oki3

Lütfen alıntı yaptığınız kaynakları çalışmalarınızda belirtmeyi unutmayınız.

Toprak Ve Bitki Analizlerine Dayalı Gübreleme Programı

Bitkilere vereceğiniz gübre miktarına nasıl karar verirsiniz?

Üreticilerimiz yaptıkları üretimler çerçevesinde deneme yanılma yöntemi ile zaman içerisinde elde ettikleri bilgileri bir sonrakilere de aktararak kendilerine özel bir program oluştururlar. (Aslında bu program çoğu zamanda doğruya çok yakındır..) Ancak gübre form ve formülasyonlarının hızla değiştiği düşünülürse her preparatı yeniden denemek gibi bir sorunla karşı karşıya kalırız.

Ancak verilecek gübre miktarı çok temel olarak basit bir matematiksel hesapla belirlendikten sonra, toprak ve bitki etmeni dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi ile doğru bir gübreleme programı yapılabilir. Aslında “İyi Tarım Uygulamaları”, “Çevreye Dost Gübre Uygulamaları” çalışmalarının mantığı da bu temele dayanmaktadır.

Bu çerçevede hazırlamış olduğum Yüksek Lisans Ders Notları içeriği aşağıda verilmiştir. Gerek içerik ve gerekse anlatımı ile sadece Yüksek Lisans değil Lisans öğrencileri ve ayrıca konu ile ilgilenenlere faydalı olacağını ümit ediyorum.

TOPRAK VE BİTKİ ANALİZLERİNE DAYALI GÜBRELEME PROGRAMI HAZIRLANMASI
1.Giriş
2.Bitki Besleme ne İfade Ediyor?
3.Toprakta Su ve Besin Maddelerinin Alınabilirliği
4.Bitki Besin Elementlerinin Kök Etki Alanına Taşınması ve Alınma Formları
5.Topraküstü Organlarla Besin Maddesi Alınımı
6.Gübrelemeye Etki Eden Faktörler ve Gübrelemede Yani Eğilimler
7.Gübrelerdeki Etki Madde Nedir?
8.Dengeli Gübreleme
9.Bitki Analizleri
10.Bitki Analizlerinde 4 Temel Unsur
11.Dekara Kaç Kg Gübre Verilmeli
12.Hangi Gübreler Kullanılmalı
13.Ne Zaman Uygulanmalı
14.Ne Şekilde Verilmeli
15.Toprağın Hangi Derinliğine Verilmeli
16.Toprak Analiz Sonuçlarına Dayalı Örnek Bir Gübreleme Programının Hazırlanması

Düşünce ve yorumlarınız benim için gerçekten çok önemli. Konuların detaylandırılması, yeni konuların ilave edilmesi, gereksizlerin çıkarılması, dil ve anlatım gibi noktalarda geri bildirimleriniz yeni notların daha iyi hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle katkı ve önerileriniz memnuniyetle kabul edilecektir.

İçeriği aktarılan ders notlarının tamamına ulaşabileceğiniz bağlantı aşağıda verilmiştir. Bu bağlantı ile notları bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

http://www.box.net/shared/jty2t6oki3

Lütfen alıntı yaptığınız kaynakları çalışmalarınızda belirtmeyi unutmayınız.

Toprak Verimliliği ve Gübreleme Programının Hazırlanması

Bitkilerde Gübreleme Programlarının hazırlanması esas itibarıyla oldukça fazla deneyim ve biraz da matematiksel hesaplamalar bağlı olarak yapılmaktadır.

Gübrelemenin temel prensibi:
a.)Toprakta mevcut bulunan besin maddelerini toprak analizleri ile belirlemek
b.)Bitkiler tarafından tahmini verimle kaldırılan besin maddeleri miktarını belirlemek
c.)İhtiyaç duyulan besin maddesi miktarını ise:verimle kaldırılan-toprakta mevcut olan şeklinde hesaplanabilir. Atrık bundan sonra ciddi bir deneyim gerektirmektedir. Çünkü toprak verimliliğine bağlı çevresel ve bitkisel faktörlerin etki değerleri yorumlanarak hesapla bulunan besin maddesi mikrtarları arttırılmalı veya azaltılmalıdır.

Bu çerçevede hazırlamış olduğum Yüksek Lisans Ders Notları içeriği aşağıda verilmiştir. Gerek içerik ve gerekse anlatımı ile sadece Yüksek Lisans değil lisans öğrencileri ve ayrıca konu ile ilgilenenlere faydalı olacağını ümid ediyorum.

TOPRAK VERİMLİLİĞİ ve DENGELİ BİR GÜBRELEME PROGRAMININ HAZIRLANMASI

1.Gübre Üretim ve Tüketimi
2.Gübrelemeye Etki Eden Faktörler
3.Gübreleme ile İlgili Sorunlar ve Çözüm Yolları
4.Damla Sulamada kullanılan Gübrelerin Sulama Suyunun pH ve EC Değerine etkileri
5.Gübrelerin Sınıflandırılması
5.1.Organik Gübreler
5.2.Kimyasal Gübreler
5.3.Gübre Çeşitlerinden Örnekler
6.Gübre Kullanımı Üzerine Yeni Düşünceler
7.Kimyasal Gübre Uygulamaları
8.Damla Sulamada kullanılan Gübreler
9.Azot, P, K, Ca, Mg,S, Fe, Mn, B, Zn’lu Gübreler
10.Gübrelerdeki Etkili Maddeler
11.Dengeli Gübreleme

Problem: Üretimde gübreye ihtiyaç var mı?
Yanıt : Var ise
Dekara Kaç Kg Gübre Verilmeli
Hangi Gübreler Kullanılmalı
Ne Zaman Uygulanmalı
Ne Şekilde Verilmeli
Toprağın Hangi Derinliğine Verilmeli

12.Bitkiler tarafından kaldırılan besin maddesi miktarları
13.Domates Bitkisi Gübreleme Programı Örneği

Düşünce ve yorumlarınız benim için gerçekten çok önemli. Konuların detaylandırılması, yeni konuların ilave edilmesi, gereksizlerin çıkarılması, dil ve anlatım gibi noktalarda geri bildirimleriniz yeni notların daha iyi hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle katkı ve önerileriniz memnuniyetle kabul edilecektir.

İçeriği aktarılan ders notlarının tamamına ulaşabileceğiniz bağlantı aşağıda verilmiştir. Bu bağlantı ile notları bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

http://www.box.net/shared/x16d9qhfx6

Lütfen alıntı yaptığınız kaynakları çalışmalarınızda belirtmeyi unutmayınız.

Gübreleme Ders Notları

Toprak Verimliliği ve Bitki Besleme dersleri kapsamında, 2003-2006 yılları arasında Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksek Okulu, Seracılık ve Peyzaj Programlarına vermiş olduğum Gübreleme Dersine ait notları sizlerle paylaşmak istedim.

Temel seviyede ve içerikleri daha kısa tutularak hazırlanan notlar daha çok pratikte kullanılacak şekilde örneklerle desteklenerek derlenmiştir.

1.Temel Kavramlar

2.Bitki Gelişimini Etkileyen Etmenler
2.1.Genetik etmenler
2.2.Çevresel etmenler
2.2.1. Sıcaklık
2.2.2. Nem durumu
2.2.3. Işık enerjisi
2.2.4. Atmosferin bileşimi
2.2.5. Toprak reaksiyonu
2.2.6. Biyolojik etmenler
2.2.7. Bitki besin elementlerinin durumu

3.Bitki Gelişimi İçin Mutlak Gerekli Besin Elementleri
3.1.Bugünkü Bilgilerimize Göre Kriterlere Uygun Mutlak Gerekli Besin Elementleri
3.2.Bitki Besin Elementleri Makro Elementler Ve Mikro Elementler
3.3.Biyokimyasal Reaksiyonlardaki Rolleri-Fizyolojik Fonksiyonlarına göre Sınıflama
3.4.Bitki Besin Elementlerinin Bitkilerdeki Genel Görevleri
3.5.Bitkilerin Besin Element İçeriklerine Etki Eden Faktörler
3.6.Bitkilerde Besin Element Noksanlıklarına ait Belirtiler

4.Gübreler ve Gübreleme
4.1.Gübrelerin sınıflandırılması
4.2.Organik Gübreler
4.3.Kimyasal Gübreler
4.4.Gübreleme ile ilgili temel sorunlar
4.5.Kimyasal Gübre Uygulamaları


İçeriği aktarılan ders notlarının tamamına ulaşabileceğiniz bağlantı aşağıda verilmiştir. Bu bağlantı ile notları bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

http://www.box.net/shared/2kqijl4x5d

Düşünce ve yorumlarınız benim için gerçekten çok önemli. Konuların detaylandırılması, yeni konuların ilave edilmesi, gereksizlerin çıkarılması, dil ve anlatım gibi noktalarda geri bildirimleriniz yeni notların daha iyi hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle katkı ve önerileriniz memnuniyetle kabul edilecektir.

Lütfen alıntı yaptığınız kaynakları çalışmalarınızda belirtmeyi unutmayınız.

26 Ocak 2010 Salı

Süs Bitkilerinde Bitki Besleme

Bitkisel üretim faaliyetlerinin en önemli girdilerinden biri gübreleme çalışmalarıdır. Üreticilerin doğru gübreleme programlarını oluşturması, kendilerine ekonomik olarak büyük bir katkı sağladığı gibi çevreye duyarlı olarak yapılan uygulamalarla da doğal kaynaklarımızın kirlenmesi önlenmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca dengeli beslenen bitkilerde verim ve kalitede artış sağlanacaktır.

Kısaca "İyi bir verim ve çevre ile dost gübre uygulamaları" şeklinde özetlenebilir.

Bu kapsamda TUBİTAK 1006 projeleri tarafından desteklenen "Süs Bitkilerinde Gübreleme" isimli ve 23.05.2006 tarihli toplantı çerçevesinde yapılan "Süs Bitkilerinde Bitki Besleme" isimli sunum aşağıdaki bağlantıda veilmiştir.


http://www.box.net/shared/04136oj8rj

Düşünce ve yorumlarınız benim için gerçekten çok önemli. Konuların detaylandırılması, yeni konuların ilave edilmesi, gereksizlerin çıkarılması, dil ve anlatım gibi noktalarda geri bildirimleriniz yeni notların daha iyi hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle katkı ve önerileriniz memnuniyetle kabul edilecektir.

Lütfen alıntı yaptığınız kaynakları çalışmalarınızda belirtmeyi unutmayınız.

ECOLOGIC EVALUATION OF Pistacia lentiscus (MASTIC) IN ÇEŞME PENINSULA

Şenol Boztok
senolboztok@yahoo.com
Ege University Agricultural Research Center

Burçin Çokuysal
burcin.cokuysal@ege.edu.tr
Ege University Faculty of Agriculture Soil Science Department

ABSTRACT

The ecologic evaluation of Pistacia lentiscus (mastic) was investigated in Çeşme Peninsula. Mastic cultivation was previously done in Çeşme Peninsula but today is forgotten some reasons. In order to benefit from this valuable species again, short and long term practices can be recommended. The recommendation for the short term is to prune P. lentiscus plants which develop naturally in bush forms in the Aegean–Mediterranean coast belts and to transform them into the form of a tree. Through this practice, secretion of mastic will start producing within 3-4 years. In the long term, a new orchard may be established with saplings of the cultivated form of P. lentiscus. Under these conditions the start of mastic production may take 8-10 years. Being very beneficial for human health and economically so valuable, this plant must be taken into consideration in ecological planning projects.

Key words: Pistacia lentiscus L., Mastic, Essential oil, Ecological planning

INTRODUCTION

Pistacia lentiscus, an Anacardiaceae Family member, is a Mediterranean natural plant. It is known that this economically valuable plant is used, for essential oils in its resin, leaves and fruits, as drug against various maladies since before Christ. Nowadays it is an essential raw material for medicine industry. Also, it is used as cover to protect art works and in food industry.

In Turkey, it is spread in a wide area from İstanbul Pass along Egean–Mediterranean Coasts to İskenderun (Davis, 1967). It is also seen in Middle Anatolia up to a certain altitude. Despite, our country does not benefit economically from this plant. From economical point of view, its production is performed only at Chios Island. However, Egean–Mediterranean Coasts especially Çeşme Peninsula have convenient environmental conditions to benefit from the resin of Pistacia lentiscus. Southern Chios Island where mastic tree is cultivated has similar features as Çeşme Peninsula. Soft limestone and calcareous soils, warm Mediterranean climate without frost, humid sea wind are appropriate environmental conditions for mastic production.

MATERIAL AND METHOD

Pistacia lentiscus, being benefited from its resin, is a warm climate plant and likes places protected from strong wind. High temperature values in summer negatively affect mastic yield. It likes calcareous stony deep soils. With its deep root system, it is resistant to drought; however plant growth under irrigation is faster. But, water becoming a puddle in root rot harms the plant. For this reason sloping surfaces are ideal for its growth. Its tolerance to salt is at good level. Its development is good even at coastal areas. With its deep roots and thick leaf texture it is a perfect solution against water and wind erosion (Bailey, 1963; Boztok, 1999; Gratani, 1995; Hamlyn, 1969; Pericos, 1993). In extreme conditions like fire, it has best renovation speed within plants. With this property it is called as immortal plant.

Pistacia lentiscus having normal height of 5-6 m blossoms between March and April. It has dioiceus character. Male plants produce more resin then females and their resin solidify faster. With its always green nature it can be easily identified from other varieties of Pistacia genus. Generally it posses 2-4 leaflet, but there exist forms with 3-5-7 leaflet. There is no specified standard for leaflet number. Leaflet shape is either oblong or oblong-lanceolat and their leaf extremity is hard (mucronat). Leaf axis is winged. There exist different forms according to leaflet number and shapes. As Browicz (1987) and Zohary (1952) mentioned, these variations do not bring a partitioning at variety level. One plant may posses different leaf shapes during its different phases of vegetation. Even lower and upper leaves of a plant may be different from each other. Also, leaf shape of plants pruned from their bush form alters (Boztok and Zeybek 2004). Browicz (1987) states that cultivated forms in Chios Island are more cultivars then variety selected according to yield. Some researchers point only “Chia” variety in Chios Island to be used to obtain resin. However Bailey (1963) states that, apart from variety and form differentiation, species belonging to Anacardia family produces same quality of resin. Also Boztok and Zeybek (2004) indicate that some natural plants belonging to Pistacia genus have similar characteristic with the sample from Chios Island in terms of mastic resin quality. Hışıl et all. (2001) stated that Çeşme’s mastic and Chios Island sample have similar characteristics, by their project where they compared essential oil components of both samples.

The research was conducted at Çeşme-İzmir province of Turkey at 2003 on Pistacia lentiscus L. plants which are frequently found. All sites of plantations were visited and interviewed local public body; varieties of plants in plantation areas, plantation problems, and economic status of Pistacia in studied area were investigated for the determination of the ecologic evaluation of Pistacia lentiscus. Depending on results, interviews and literatures, some decisions on improving yield and productions were given based on effectiveness, economy and ecological balance.

RESULTS AND DISCUSSION

Pistacia lentiscus is in bush form and naturally has the tendency of laying horizontally to the surface. It is not possible to benefit from its resin while plant has this form. Because, as Browicz (1987) indicates, resin is flow only fast in thick branches which gather more sunlight. So plants in bush form, widely available in nature and called wild by people, must be pruning appropriately. This fact is proved by a project performed with Çeşme Nature and Animal Protection Association at Çeşme Peninsula by the support of World Bank and United Nations Fund. At 2003, in another project performed by Ege University Center for Drug Research and Development and Pharmacokinetic Applications and supported by Ege University Science and Technology Center, it is proved that various pruned Pistacia lentiscus varieties, in naturally bush form, produce resin which has same quality like mastic brought from Chios Island (Boztok and Zeybek, 2004).

Pistacia lentiscus production may be performed by layering, grain, cutting, grafting and by micro production in in-vitro conditions. Production is supply a yield by grafting and layering in a shorter period. By appropriately pruning bush forms wildly available in nature trained in tree form with 2 - 3 bodies, yield may be obtained in 2-3 years. Also by grafting mastic into another wildly available plant Pistacia atlantica yield may be obtained still in 2-3 years. In orchards formed by planting saplings yield may be obtained from 5th – 6th years.

In order to obtain mastic plants are pruned at winter months. By removing excess branches it becomes possible for the plant to get sunrays and sea wind. Canopy is cleaned and leveled by removing grass and straws between May and June months. Diatoma is spread over soil at a few cm thicknesses and cylindered. In Çeşme conditions, resin collected at the cortex of branches with over 8–10 cm diameter is poured from scratches with 1-2 mm thickness over the shell. After 10–15 days mastic grains freeze and solidified are collected from the soil and second scratching is done. Next collection is performed after 10–15 days. In September about the end of season, resin over branches and body are collected. They are classified according to their sizes after washing them by cold water.

Mastic is used for the medical treatment of some disease since before Christ, by the acid isomasticadienonic, major and minor components found in its structure. 1-3 % of it is essential oil. The most important components of this essential oil are Alpha Pinen, Myrcen, Beta Caryophyllen, Limonene, Anethol and Alpha Humulene (Boztok and Zeybek, 2004).

Essential oil components obtained from mastic are generally at monoterpenic and sesquiterpanic structure. Monoterpens are known with their secrolitic, expectorant, sedative and tonic effects. Sesquiterpens, varying according to functional group in their structure, show anti-inflammatory effect. Phenylpropan components, being a very small portion of the essential oil, have antiseptic and cramp relaxing effects. It has inhibitor feature for Helicobacter pylori, which causes peptic ulcer, with its antiseptic effect and the support of monoterpens and other material groups. Its chewing, especially after meals, is important for mouth hygiene by means of its antibiotic effect (Zeybek, 1971). It is determined by Hussain and Tobji (1997) that Pistacia lentiscus’s ethanol extracts possess antibacterial effect against gram + bacterium. It is said that mastic is used against hypertension in Spain. In an experiment performed by Tassou and Nychas (1995) it is determined that by mastic addition to culture environment where Staphylococcus aureus, Lactobacillus plantarum, Pseudomanas fragi and Salmonella enteridis is inoculated the activity of these bacterium stops. This effect is increased by ethylendiamine addition to the environment (Iuak et all., 1995).

Traditionally mastic was used as food protector, digestion facilitator and to cure other digestion disorders, tooth and mouth problems and control diabetes. In Europe it is used in ointments prepared to cure inflammations caused by burn, eczema and freeze and also to regulate cholesterol, trigliserid and blood pressure. In point of hygienic view it can be used to clean teeth and mouth. Medicine companies use mastic like tablets and capsules to produce self absorbed cord for surgical operation and injury bandages. Greeks add this material to drinks like “uzo” against possible stomach ache. Nowadays many researchers scientifically prove the positive effects of mastic against mouth and digestion system disorders. In a project performed at Athens University Faculty of Medicine the antibacterial and fungusidal effects of mastic and mastic oil are determined (Anonymous, 2002). Mastic has a big importance in food industry. It is used as protector in nourishment like ready-made soup. In Turkish cuisine mastic is added to various meal and deserts. Also drinks with mastic addition are interesting. Also it is used in soap production, which is used against dandruff (Üçer, 2004).

CONCLUSION

Mastic cultivation was previously done in Çeşme Peninsula but today is forgotten some reasons.
To benefit from this valuable plant again, some short and long term applications can be recommended. In short term, Pistacia lentiscus plants in bush form may be trained by appropriately pruning and 3-4 years after gaining a tree form its mastic may be used. Similarly, by grafting cultivated form of P. Lentiscus to naturally available P. Atlantica in bush form mastic may be secreted after 3–4 years.

In long term, a new orchard may be established with saplings of the cultivated form of Pistacia lentiscus. In this case mastic benefit may take 8–10 years. Orchard may be a closed plot of land or may be in form of boundary trees. In closed orchard, during the development of plants intercropping may be performed. In Cesme Peninsula, bulbaceous plants like anise, onion, artichoke, melon, narcissus etc. are within alternatives for intercropping.

P. lentiscus may be cultivated in mountainous areas and slopes that are not suitable for the cultivation of other plants are the natural habitat for these plants. Through mastic plantations, these areas may provide economical benefits to the producers.

Foreign currency paid for mastic importation, which is a general case, will be saved. Additionally, supporting other industries based on mastic will contribute to the economy.

It is possible to use mastic plants in landscaping since it is well adapted to the Mediterranean climate and soil conditions, and demonstrates a good development. The mastic trees may create an attractive arrangement in the coastal areas affected by the sea and slopes, with its decorative form. In addition to these properties, being evergreen and having the covering property, P. lentiscus may be used to prevent rain and wind erosion. Because of all these reasons, it has great help to the ecological balance.

Varieties of Pistacia lentiscus, naturally found as bushes need to be kept under protection in order to save the existing genetic resources. It is a very good alternative for the regeneration and reevaluation of damaged vegetations in regions having Mediterranean climate conditions. It possesses very important but omitted features for re-vegetation projects.

Being very beneficial for human health and economically so valuable, this plant must be taken into consideration in ecological planning projects.

REFERENCES

Anonymous, 2002. The Possible Benefits of Mastica, a Dietary Supplement. Allergy Research Group. 30806 Santana Street; CA 94544. www.AllergyResearchGroup.com
Bailey, L. H. 1963. The Standard Cyclopedia Of Horticulture. The Macmillan Company. NEW YORK.
Boztok, Ş. 1999. Sakız Yetiştiriciliği. Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi. İZMİR.
Boztok, Ş., Zeybek, U. 2004. Pistacia Cinsine Dahil Bazı Doğal Bitkilerin Sakız Reçinesi Kalitesi Açısından İrdelenmesi, Gıda ve İlaç Sanayinde Değerlendirilmesi Üzerine Araştırma. Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi. İZMİR.
Browicz, K. 1987. Pistacia lentiscus cv.Chia (Anacardiaceae) on Chios Island, Pl Syst. Evol, 155: 189-195.
Davis, P. H. 1967. Flora Of Turkey. Edinburgh At The University Press. Vol. 2.
Gratani, L. 1995. Structural and Ecophysiological Plastcity of Some Evergreen Species of The Mediterranean Maquis in Response to climate. Photsynthetica. 1995, 31: 335-343; 30 ref.
Hamlyn, P. 1969. The Marshall Cavendish Encyclopedia Of Gardening. Marshall Cavendish Limited. USA.
Hışıl, Y., Şengün, P., İsfendiyaroğlu, M. 2001. Çeşme Damla Sakızı Bileşenlerinin GC/MS İle Analizi. II. Ulusal Kromatografi Kongresi. Kırıkkale Üniversitesi.
Hussain, H., Tobji, R.S. 1997. Antibacterial Screning of Some Libyan Medicinal Plants. Fitoterapia. 1997, 68: 5, 467-470; 13 ref.
Iauk, L., Ragusa, S., Rapisarda, R., Franco, S., Nicolosi, V.M. 1996. In vitro antimicrobial activity of Pistacia lentiscus L. Extracts: preliminary report. Journal-of Chemotherapy. 8: 3, 207-209, 12 ref.
Pericos, J. 1993. The Chios Gum Mastic. Print All Ltd. Graphic Arts. Athens, Greec. ISBN 960-85009-3-1
Tassau, C.C., Nychas, G.J.E. 1995. Antimicrobial Activity of Essential Oil of Mastic Gum (Pistacia lentiscus var. Chia) on Gram Positive and Gram Negative Bacteria in Broth and in Model Food System. Interational Biodeterioratio and Biodegradation. 1995, 36: 3-4, 411-420; 15 ref.
Üçer, M. 2004. Sakız ve Mutfak Kültürümüzde Damla Sakızı İle Yapılan Yiyecekler. Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar. Türk Halk Kültürü ve Tanıtma Vakfı Yayınları. Ankara.
Zeybek, N. 1971. Vergleichende Untersuchungen über die Pistacia lentiscus und Pistacia lentiscus var. Chia aus Westanatolien.Swiss-Botanical Socety, Zurich –İsviçre
Zohary, M. 1952. A monographical study of the genus Pistacia, Palestine J. Bot., Jerusalem series, 5(4): 187.

For powerpoint presentation of this article, please follow the link given below.

http://www.box.net/shared/shzqjl3dim

Please refer to the sources.

25 Ocak 2010 Pazartesi

Tarımın Penceresinden Biyomühendislik

Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Biyomühendislik Bölümünün her yıl düzenlediği Biyomühendislik günlerinin VI.'sı 29.04.2009 tarihinde yapıldı.

Bu kapsamda, tarım ve biyomühendislik ara kesitinde yapılan çalışmalara dair bir konuşma yapmam için davet aldım.Daha önce genel olarak "Bitki Fizyolojisi ve Bitki Besleme" üzerine çalışyorken, hem Biyoteknoloji Merkezinin hem de EBİLTEM'in bursiyeri olarak yurt dışında "Moleküler Biyoloji, RNA ve Protein Sentezi, Bitkilerde Gen Transferleri" konularında çalışma ve deneyim kazananlardan biri olarak bu daveti memnuniyetle kabul ettim.

"Tarımın Penceresinden Biyomühendislik, Biyomühendislik Penceresinden Tarım" konulu sunumumun notlarına ait içerik aşağıda verilmiştir.

1.Tarımsal açıdan biyomühendislik çalışmalar en iyi nasıl tanımlanabilir?

2.Tarım ve Biyomühendislik ara kesitinde yapılan çalışmalara ait bazı örnekler
2.1.Tarımsal bitkilerde genom çalışmaları
2.2.Transgenik bitkilerin üretimi
2.3.Gen aktarımı yapılmış ve ticari kullanımda olan çalışmalardan bazıları
2.4.Yakın gelecekte geliştirilip ticari kullanıma sunulacak olan çalışmalardan bazıları
2.5.Çiftlik hayvanları seviyesinde biyoteknolojik çalışmalar
2.6.Tarım ürünlerinde gıda güvenliği çalışmaları
2.7.Modern tarımsal üretim ve yeniden şekillenen çevre açısından İnsan Beslenmesi
2.8.Biyoenerji ve biyolojik temelli ürünler

3.Tarımda ve gıdada NANOTEKNOLOJİ
3.1.Bu teknoloji ile tarımda neler yapılıyor/yapılabilir

4.Dünyada durum

5.Ülkemizde Durum Tübitak Vizyon 2023

6.Özet
7.Teşekkür

Sunumun tamamını aşağıdaki adresten indirebilirsiniz.

http://www.box.net/shared/nmbvd6laxh

Düşünce ve yorumlarınız benim için gerçekten çok önemli. Konuların detaylandırılması, yeni konuların ilave edilmesi, gereksizlerin çıkarılması, dil ve anlatım gibi noktalarda geri bildirimleriniz yeni notların daha iyi hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle katkı ve önerileriniz memnuniyetle kabul edilecektir.

Lütfen alıntı yaptığınız kaynakları çalışmalarınızda belirtmeyi unutmayınız.

Bitki Besleme Dersi 2

Bitki Besleme dersi kapsamında 14 haftalık olarak hazırlanan ve her yıl güncellenen bu ders notlarına ait powerpoint sunumu esas itibarıyla değerli hocalarımız Prof.Dr. Burhan KACAR ve Prof.Dr. Vahap KATKAT'ın yazmış olduğu Bitki Besleme kitabı temel alınarak hazırlanmıştır.

[Kacar, B.; Katkat, V. 2007. Bitki Besleme. Nobel Yayınevi, ISBN: 9789515918345]

İkinci hafta aktarılan konular genel itibarıyla aşağıda verilmiştir.

1.Bitki Besin Elementlerinin Kök Yüzeyine Alınması
1.1.Kontak Değişim Kuramı
1.2.Karbonik Asit Kuramı

2.Kök Üzerindeki Besin Elementlerinin Kök İçerisine Alınması
2.1.Pasif absorbsiyon
2.2.Aktif absorbsiyon

3.Bitki Besin Elementlerinin Alınımına Etki Yapan Etmenler
3.1.Sıcaklık
3.2.Işık
3.3.Havalanma
3.4.pH
3.5.İyonların karşılıklı etkileri
3.6.Bitki çeşidi
3.7.Bitkinin büyüme durumu

4.Topraküstü Organlar Aracılığıyla Besin Maddesi Alımı

Sizlerin konuları derste daha iyi anlayabilmeleri açısından, dersten önceki hafta sunuma bir kez bakmanızı öneririm.

Düşünce ve yorumlarınız benim için gerçekten çok önemli. Konuların detaylandırılması, yeni konuların ilave edilmesi, gereksizlerin çıkarılması, dil ve anlatım gibi noktalarda geri bildirimleriniz yeni notların daha iyi hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle katkı ve önerileriniz memnuniyetle kabul edilecektir.

Aşağıdaki adresten Bitki Besleme dersinin 2.Bölümünü temin edebilirsiniz.

http://www.box.net/shared/dmr51nk45o

Lütfen alıntı yaptığınız kaynakları çalışmalarınızda belirtmeyi unutmayınız.

Bitki Besleme Dersi 1

Bitki Besleme dersi kapsamında 14 haftalık olarak hazırlanan ve her yıl güncellenen bu ders notlarına ait powerpoint sunumu esas itibarıyla değerli hocalarımız Prof.Dr. Burhan KACAR ve Prof.Dr. Vahap KATKAT'ın yazmış olduğu Bitki Besleme kitabı temel alınarak hazırlanmıştır.

[Kacar, B.; Katkat, V. 2007. Bitki Besleme. Nobel Yayınevi, ISBN: 9789515918345]


İlk hafta aktarılan konular genel itibarıyla aşağıda verilmiştir.

1. Bitki Besleme Alanında Günümüze Değin Yapılan Çalışmalar
2. Bitki Besin Elementlerinin Bitkilerdeki Genel Görevleri
2.1. Hücre duvarlarının ve protoplazmanın yapı yapı maddeleri olmaları
2.2. Bitki üzerindeki osmotik basınç (OB) üzerine etkileri
2.3. Tamponluk ve asitliğe karşı etkileri
2.4. Sitoplazmik zarların geçirgenlikleri üzerine etkileri
2.5. Katalitik etkileri
2.6. Toksik etkileri
2.7. Antagonistik etkileri
3. Bitki Gelişimi İçin Mutlak Gerekli Besin Elementleri, Tanımı Ve Sınıflandırılması
4. Bitki Besin Elementleri Alınım Formları
5. Bitkilerde Besin Elementi Alımı
6. Bitki Besin Elementlerinin Kök Etki Alanına Taşınmaları
6.1. Kitle Akımı
6.2.Diffüzyon

Sizlerin konuları derste daha iyi anlayabilmeleri açısından, dersten önceki hafta sunuma bir kez bakmanızı öneririm.

Düşünce ve yorumlarınız benim için gerçekten çok önemli. Konuların detaylandırılması, yeni konuların ilave edilmesi, gereksizlerin çıkarılması, dil ve anlatım gibi noktalarda geri bildirimleriniz yeni notların daha iyi hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle katkı ve önerileriniz memnuniyetle kabul edilecektir.

Aşağıdaki adresten Bitki Besleme dersinin 1.Bölümünü temin edebilirsiniz.

http://www.box.net/shared/7xfzp6ejn3

Lütfen alıntı yaptığınız kaynakları çalışmalarınızda belirtmeyi unutmayınız.

GDO-GMO ve Biyogüvenlik

Bu günlerin en popüler konusundan biri olan Genetiği Değiştirilmiş Bitkiler ve Biyogüvenlik konusunda 2002 yılında yapılmış olan başarılı bir tez çalışması örneğini sizlerle paylaşmak istedim.

Seminer hazırlandığı tarihten bu yana ülkemizde geçen yıl yapılan mevzuat değişikliği dışında çok fazla değişiklik olmamasına rağmen konu üzerindeki tartışmalar halen devam ediyor. Konu ile ilgili son gelişmeleri de yakın zamanda sizlerle paylaşağım.

Seminer genel olarak aşağıdaki sıralamaya uygun olarak hazırlanmıştır.

1.Giriş
2.Tarımsal biyoteknojinin uygulanması
3.Kısa tarihçe
4.Bitkilerde gen aktarımında kullanılan yöntemler
5.Gen aktarımı yapılmış ticari kullanımda olan çalışmalar
6.Gen aktarımı yapılmış yakın gelecekte ticari kullanımda olacak çalışmalar
7.Dünyada ve Türkiye'de durum
8.Fayda ve Riskler
9.Yasal düzenlemeler
10.Hedefler

Seminerin tamamını aşağıdaki adresten indirebilirsiniz.

http://www.box.net/shared/q05npru4gy

Lütfen alıntı yaptığınız kaynakları çalışmalarınızda belirtmeyi unutmayınız.

Süs Bitkilerinin Gübrelenmesi

Ülkemizin bitkisel üretiminde her geçen gün artan önem ve miktarı ile süs bitkileri yetiştiriciliği ve gübrelenmesi üzerinde daha da çalışılması gerekli konulardan biridir.

Süs bitkilerinin gübrelenmesine ait 2008 yılında yapılmış olan başarılı bir öğrenci semineri örneğini sizlerle paylaşmak istedim. Hazırlanan seminer çalışması sadece gübreleme programı sunmaktan öte, süs bitkilerinin yetiştirme ortamlarını ve çevresel faktörleri de ele alması açısından okuyuculara faydalı olacağına inanıyorum. Seminerin içeriği aşağıda verilmiştir.

1.Giriş
2.Süs Bitkileri Yetiştiriciliğinde Kullanılan Yetiştirme Ortamları
2.1.İnorganik Ortamlar
2.2.Organik Ortamlar
3.Süs Bitkilerinin Genel Çevre İstekleri
3.1.Sıcaklık
3.2.Oransal Nem ve Su
3.3.Işık
3.4.Toprak Reaksiyonu
3.5.Havalanma
4.Süs Bitkilerinde Temel Gübreleme ve Harç Karışımları
4.1.Harç Karışımları
4.2.Periyodik Gübreleme
5.Süs Bitkilerinin Gübrelenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar
6.Bazı Süs Bitkilerinin Gübrelenmesi
7.Sonuç

http://www.box.net/shared/2nziijhux9

Lütfen alıntı yaptığınız kaynakları çalışmalarınızda belirtmeyi unutmayınız.

Bitkilerde stres koşulları ve tepkileri

Bitkilerde stres koşulları ve bitkilerin bu strese verdikleri tepkilere ait 2006yılında yapılmış olan bir diğer başarılı öğrenci semineri örneğini sizlerle yeniden paylaşmak istedim.

Stres faktörlerinin biyotik ve abiyotik olarak sınıflandırılması Lewitt (1980)'in yaptığı sınıflandırma sistemi ile uyumlu görünmektedir. Lisans seviyesi için kapsamlı bir çalışma olarak değerlendirilebilir.

[Levitt, J. 1980. Responses of plant to environmental stresses. London: Academic Press. 297 p.]

Seminerin içeriği aşağıda verilmiştir.

1. Giriş
2. Abiyotik Stres Koşulları
2.1. Su Stresi
2.2. Sıcaklık Stresi
2.3. Işık Stresi
2.4. Toprak Stresi
2.5. Diğer Çevresel Etmenlerin Neden Olduğu Stres
3. Biyotik Stres Koşulları
4. Sonuç

Seminerin tamamını aşağıdaki adresten indirebilirsiniz.

http://www.box.net/shared/p0ux7m1gdy

Lütfen alıntı yaptığınız kaynakları çalışmalarınızda belirtmeyi unutmayınız.

24 Ocak 2010 Pazar

Bitkilerde Stres Koşulları ve Stres Tepkileri

Bitkilerde stres koşulları ve bitkilerin bu strese verdikleri tepkilere ait 2008 yılında yapılmış olan başarılı bir öğrenci semineri örneğini sizlerle paylaşmak istedim.

Stres faktörlerinin tek tek ve örneklerle ele alınarak irdelenmesi açısından lisans seviyesi için kapsamlı bir çalışma olarak değerlendirilebilir. Seminerin içeriği aşağıda verilmiştir.

1.GİRİŞ

2.STRESİN TANIMI VE ÖNEMİ
2.1.Stresin Faktörlerinin Sistematiği

3.BİTKİLERDE GÖRÜLEN STRES ÇEŞİTLERİ
3.1.Su Stresi
3.1.1.Su Noksanlığı Stresi
3.1.2.Su Fazlalığı Stresi
3.1.3.Tuzluluğa Bağlı Su Stresi
3.2.Işık Stresi
3.3.Sıcaklık Stresi
3.3.1.Üşüme Stresi
3.3.2.Don Stresi
3.3.3.Kuraklık Stresi
3.4.Tuz Stresi
3.5.Hastalık (Biyogenetik) Stresi
3.6.Oksidatif Stres
3.7.Hava Kirleticileri Stresi
3.8.Ağır Metal Stresi

4.BİTKİLERDE STRES TEPKİLERİ

5. SONUÇ

Seminerin tamamını aşağıdaki adresten indirebilirsiniz.

http://www.box.net/shared/0duiq7ncja

Lütfen alıntı yaptığınız kaynakları çalışmalarınızda belirtmeyi unutmayınız.

20 Ocak 2010 Çarşamba

GDO ve Bilgi Kirliliği

Son dönemin en popüler konularından biri GDO..

GDO konusu ve tartışmaları ülkemizde popüler kültürün (aslında ticari amaçlar için üretilen, yaygınlaştırılan, sürekli değişim içinde gösterilen anlanımda kullanılan, yanlış kullanımı ile ifade edilmek istenirse de çok tercih edilen, çok sevilen örn popüler sinema oyuncuları, müzisyenler, müzikler) günlük hayatın her alanına olduğu gibi bilime de yansıması şeklinde de görülebilir.

Hayatında konu ile ilgili hiç bir şekilde çalışma ve yakınlığı olmayan herkes konuşuyor. Herkes fikir sahibi olabilir ve fikrini ifade edebilir ancak iş bilimsel anlamda tanımlamalara, sebep sonuç ilişkilerini aktarmaya geldiğinde ilgili bilim adamlarının konuşmalarını beklersiniz ama hayır...

Herkes malesef doğru yada yanlış olduğunu bilmeden konuşuyor.. Okuduklarını, duyduklarını aktaranlar konu uzmanı kesilmiş.. Örnekleyelim isterseniz:

02.06.2009 Radikal Gazetesi " Hükümet genetiği değiştirilmiş bitkilerin üretilmesine yeşil ışık yakarken bu konuda sıkı denetim yapılacağını açıkladı. "
02.06.2009 Milliyet Gazetesi " Hükümet, genetiği değiştirilmiş gıda üretimine savaş başlattı."
Prof. Dr. Zekeriya Beyaz; "Dinde haram demek insanlara zarar veren şeylerin yasaklanması demektir. Bunların arasında şüphelilerden ise uzak durun deniliyor. Bu konu da aydınlığa kavuşana kadar şüphe vardır. Şüpheden de uzak durmak gerek."
08.11.2009 Hürriyet Gazetesi; İslam Konferansı teşkilatı helal gıda standartlarını açıklayan yazısında; değişiklikte kullanılan organizmaların helal olması ve etiketlenmesi koşulu ile GDO gıdaların helal olduğunu aktardı.
Tarım ve Köyişleri Bakanımız Mehdi EKER'de aynı şekilde sıkıntısını dile getiriyor " Cahiller zihin bulandırıyor…İşin uzmanı olmayan insanlar konuşuyor. Zaten çılgınlık burada. Konunun uzmanları konuşmuyor, onun dışındaki herkes konuşuyor…. (08.11.2009 Hürriyet Gazetesi)
Konu ile ilgili bilim tabanlı ama aktardığı bilimsel konu ile hiç ilgili olmayanların beyanlarını yazmıyorum bile..

SON SÖZ
Herhangi bir konuda bilgi ve fikir sahibi olmak isterseniz lütfen size aktaranların bilimsel özgeçmişlerine ve aktarılan bilginin kaynağına bakın. Aktarılan bilginin güvenilirliğine bağlı olarak sizlerin fikirlerini yönlendirmesine izin verin.

Düşünce ve yorumlarınız benim için gerçekten çok önemli. Konuların detaylandırılması, yeni konuların ilave edilmesi, gereksizlerin çıkarılması, dil ve anlatım gibi noktalarda geri bildirimleriniz yeni notların daha iyi hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle katkı ve önerileriniz memnuniyetle kabul edilecektir.

18 Ocak 2010 Pazartesi

YAYINLARIM

Prof.Dr. Burçin ÇOKUYSAL'ın Yayın Listesi

Çokuysal, B. 1990. Sultani Çekirdeksiz Üzümde Gibberellik Asit Ve Yaprak Gübrelemesinin Yaprak Besin Elementleri Ve Ürün Kalitesi Üzerine Etkileri. (Yüksek Lisans Tezi) 10.09.1990, E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.


Hakerlerler, H.; Kovancı, İ.; Çolakoğlu, H.; İrget, E.; Yağmur, B.; Elmacı, Ö.; Çokuysal, B.; Çakıcı, H. 1990. Sanayi Domatesine Verilecek En Uygun N, P2O5 ve K2O’nun Belirlenmesi. Sanayi Domatesi Üretimini Geliştirme Projesi (SANDOM) Çalışma Raporu, İzmir.

Eryüce, N.; Anaç, D.; Çokuysal, B. 1990. Sanayi Domatesinde Farklı Azot, Fosfor, Potasyum Uygulamalarının C Vitamini Miktarına Etkileri. X. Ulusal Biyoloji Kongresi, 18-20 Temmuz 1990. Erzurum.

Çokuysal, B., Eryüce, N. 1990. Tasarımdan Arşivlenmesine Seracılıkta Bilgisayar Kullanımı. Türkiye V. Seracılık Sempozyumu, 17-19 Ekim 1990. İzmir.

Çokuysal, B.; Eryüce, N. 1993. Sultani Çekirdeksiz Üzümde Gibberellik Asit Ve Yaprak Gübrelemesinin Yaprak Besin Elementleri Ve Ürün Kalitesi Üzerine Etkileri. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. Cilt:2, No:4. İzmir.

Eryüce, N. Çokuysal, B., Kovancı, İ. 1991. Sultani Çekirdeksiz Üzüm Bağlarında GA3 ve KNO3 Uygulamalarının Bazı Yaprak ve Meyve Özelliklerine Etkileri. Türkiye Toprak İlmi Derneği 12. Bilimsel Toplantısı 23-28 Eylül 1991. Şanlıurfa.

Konuk, F.; Çokuysal, B. 1992. Gediz Ovası Bağ Topraklarına Uygulanan Tarım Kirecinin Çekirdeksiz Üzüm Verim, Kalite ve Toprak Özelliklerine Etkilerinin Araştırılması. TARİŞ AR-GE Proje No: 029. İzmir.

Eryüce, N.; Çokuysal, B.; Çeltek, M. 1992. Farklı Boyutlardaki Perlitin Kimi Toprak Özelliklerine Etkileri. Türkiye I. Tarımda Perlit Sempozyumu, 29-30 Haziran 1992. İzmir.

Eryüce, N.; Çokuysal, B. 1992. Use Of Microcomputer Systems in The Nutrition Of Plants Grown in Aegean Region. VIII International Colloqium For The Optimization Of Plant Nutrition. 1-8 Sept. 1992. Lisbon, Portugal.

Konuk, F.; Çokuysal, B. 1992. Gediz Ovası Bağ Topraklarına Uygulanan Tarım Kirecinin Çekirdeksiz Üzüm Verim, Kalite ve Toprak Özelliklerine Etkilerinin Araştırılması. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-16 Ekim 1992. İzmir.

Eryüce, N.; Çokuysal, B. 1992. Sultani Çekirdeksiz Üzüm Bağlarında Gibberellik Asit ve Yaprak Gübrelerinin Bazı Makro Element Alınımına Etkileri. 1992. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-16 Ekim 1992. İzmir.

Eryüce, N., Çokuysal, B. 1993. Sultani Çekirdeksiz Üzüm Bağlarında Gibberellik Asit Ve Yaprak Gübresi Uygulamasının Kimi Mikro Besin Elementlerinin Alınımına Ve Kaliteye Etkisi. E.Ü. Araştırma Fonu. Proje No: 91-ZRF-012. İzmir.

Çokuysal, B.; Okur, B. 1993. Toprak, Bitki, Su Analizlerinde Kullanılabilecek En Uygun Program Yapısı. Uluslararası Bilgisayar Uygulamaları Sempozyumu, 9-10 Haziran 1993. Konya.

Eryüce, N.; Aydın, Ş.; Çokuysal, B. 1994. Farklı Azot , Fosfor Ve Potasyum Dozlarının Sanayi Domatesinde İndirgen Şeker İçeriğine Etkisi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi Cilt:31, Sayı:2-3. İzmir.

Eryüce, N.; Çokuysal, B.; Aydın, Ş. 1994. Farklı Yetişme Ortamları Ve Farklı Gübre Dozlarının Hıyarda Nitrat Miktarlarına Etkileri. XII. Ulusal Biyoloji Kongresi, 6-8 Temmuz 1994. Edirne.

Çokuysal, B.; Okur, B. 1994. Tarımsal Çalışmalarda Analiz Sonuçlarının Değerlendirilmesinde Kullanılan Bilgisayar Paket Programlarının Karşılaştırılması. Tarımda Bilgisayar Uygulamaları Sempozyumu, 5-7 Ekim 1994. İzmir.

Çokuysal, B.; Eryüce, N. 1994. Bitki Besin Maddelerinin Noksanlıklarının Teşhisinde Bilgisayar Kullanım Olanakları. Tarımda Bilgisayar Uygulamaları Sempozyumu, 5-7 Ekim 1994. İzmir.

Çokuysal, B.; Eryüce, B. 1994. Bitkisel Üretimde Bilgisayar Otomasyonu Ve Son Gelişmeler. Tarımda Bilgisayar Uygulamaları Sempozyumu, 5-7 Ekim 1994. İzmir.

Çokuysal. B. 1995. Karanfil Üretiminde Beslenme Durumunun Belirlenmesi Ve Yetiştirme Ortamlarının Gelişmeye Ve Besin Maddeleri Alınımına Etkileri. (Doktora Tezi) 09.01.1995, E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir

Yıldırım, T.; Çokuysal,B.; Güney, A; Boztok, Ş. 1995. Ülkemizde Süs Bitkileri Yetiştiriciliğinde Kullanılan Yetiştirme Ortamları. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. Cilt:32, Sayı: 1, İzmir.

Boztok, Ş.; Çokuysal, B.; Yıldırım, T. 1995. Farklı Ortamların Karanfil Üretiminde Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. Cilt:32, Sayı: 3, İzmir.

Eryüce, N.; Çokuysal, B. 1995. Sultani Çekirdeksiz Üzümde Gibberellik Asit Ve Kimi Yaprak Gübrelerinin Bitki Azot, Fosfor Ve Potasyum Kapsamlarına Etkileri. İlhan Akalan Toprak Ve Çevre Sempozyumu, Ankara.

Yıldırım, T.; Hatipoğlu, A.; Boztok, Ş.; Yıldırım, İ.; Çokuysal, B. 1995. Anti-Stress Ticari Preparatının Karanfilde Çiçek Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Sempozyumu, 3-6 Ekim 1995. Adana.

Eryüce, N.; Çolakoğlu, H.; Aydın, Ş.; Çokuysal, B. 1995. The Effects Of K And Mg Fertilization On Some Quality Characteristics And Mineral Nutrition Of Fig. Acta Horticulturae, Number 379, 199-204 pp.

Çokuysal, B.; Eryüce, N. 1995. Karanfil Üretiminde Beslenme Durumunun Belirlenmesi Ve Yetiştirme Ortamlarının Gelişmeye Ve Besin Maddesi Alınımına Etkisi. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. İzmir.

Boztok, Ş.; Çokuysal, B. 1996. Farklı Saksı Harçlarının Nephrolepis exaltata “Gloriosa”’da Vegetatif Gelişme Üzerine Etkisi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. Cilt:33, Sayı: 1, İzmir.

Anaç, D., Demirci, M., Demirkan, H., Çokuysal, B. 1996. Mineral Contents of Broomrape (Orobanche cernua Loefl.) and Infested Sunflower Varieties. J. Turk. Phytopath., Vol. 25 (3), 127-131.

Boztok, Ş.; Güney, A.; Çokuysal, B. 1996. Ekonomik Öneme Sahip Bazı Odunsu Bitki Çeliklerinin Farklı Ortamlarda Köklenme Oranlarının Saptanması Üzerine Araştırmalar. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. Cilt:33, Sayı: 1, İzmir.

Boztok, Ş.; Güney, A.; Çokuysal, B. 1996. Dianthus chinensis L. (Çin Karanfili)’in Farklı Yetiştirme Ortamlarında Vegetatif ve Generatif Gelişimi Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. Cilt:33, Sayı: 1, İzmir.

Boztok, Ş.; Çokuysal, B.; Hatipoğlu, A.; Çolakoğlu, H.; Gülgün, B. 1996. Farklı N/K Oranlarının Sprey Karanfilde Yaprak Besin Element İçerikleri, Verim ve Kalite Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Bahçe (Yalova Bahçe Kültürleri Arş. Entstitüsü Dergisi) Cilt 25, Sayı:1-2, Yalova.

Eryüce, N.; Çolakoğlu; Çokuysal, B.; Aydın, Ş. 1996. The Effects Of Different Nitrogen Levels And Foliar Fertilization On The Leaf And Fruit Nutrient Contents Of Fig. IX. International Colloquium For The Optimization Of Plant Nutrition. 8-15 Sept. 1996. Prague, Czech Republic.

Altınbaş, Ü. Kurucu, Y., Delibacak, S., Çokuysal, B., Bolca, M., Türk, T. 1997. Aşağı Söke Ovası Tuzlu Ve Alkali Topraklarının Oluşum Dinamiği Ve Bunların Uydu Görüntüleri İle Belirlenmesi. T.C. Söke Belediyesi, E.Ü. Ziraat Fakültesi Toprak Bl. Araştırma Projesi Sonuç Raporu, İzmir.

Eryüce, N.; Çokuysal, B. 1997. The Effects of Gibberellic Acid And Foliar Fe And Mn Fertilization on The Uptake Of Nutrients in The Thompson Seedless Grape Vineyards. Verband Deutsch-Türkischer Agrar-und Naturwissenschaftler e.V. 5. Symposium vom 29 Sep.- 4 Okt. 1997 an der Akdeniz Üniverstat in Antalya Turkei.

Eryüce, N.; Yağmur, B.; Çokuysal, B.; Orhan, G. 1999. Soil Leaf And Fruit Properties Of Fig Under Irrigated And Unirrigated Conditions. Dahlia Greidinger International Symposium, Technion-Israel Institute Of Tehcnology, 1-4 March 1999, Haifa-Israel.

Tezcan, S.; Çetinkaya, N.; Demirkan, H.; Mısırlı, A.; Ünal, A.; Aksoy, U.; Okur, B.; Eryüce, N.; Anaç, D.; Çokuysal, B.;, Çakıcı, H.; Ul, M.A.; Harputlu, C.; Olgun, A.. 1999. İzmir ve Manisa’da Ekolojik Kiraz Üretim Olanakları Üzerine Bir Araştırma. Türkiye I. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 21-23 Haziran 1999, İzmir.

Altınbaş, Ü., N. Türk, Ö. Seçmen, Y. Kurucu, M. Bolca, S. Delibacak, B.Çokuysal, T. Türk., 1999. Büyük Menderes Havzasının Landsat-5 TM Kullanılarak Haritalanması. 2000’e Bir Kala Büyük Menderes Havzası 4. Tarım ve Çevre Sorunları Sempozyumu. 9-10 Eylül 1999. Söke-İzmir.

Altınbaş, Ü.; Türk, N.; Seçmen, Ö.; Kurucu, Y.; Bolca, M.; Delibacak, S.; Çokuysal, B.; Türk, T. 1999. Ege Bölgesi Örneğinde Büyük Menderes Havzası Batı Bölümü Arazilerinin Uzaktan Algılama Tekniği ile Arazi Kullanım Haritalarının Yapılabilirliği Üzerine Araştırmalar. DPT Proje No: 96 K 120670, E.Ü. Arş. Fon Say. Proje No: 96DPT-01. İzmir.

Çokuysal, B. 2000. Tuz Stresi Koşullarında Tütün Hücrelerinde Zamana Bağlı Total RNA Miktarının Değişimi. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. Cilt:37, Sayı: 1, İzmir.

Okur, B.; Eryüce, N.; Çokuysal, B.; Çakıcı, H.; Anaç, D.; Tezcan, S.; Ul, M. A.; Ünal, A. 2000. Effect Of Farmyard and Green Manuring On Organic Cheery Growing:I Manisa Region (Turkey). X th. International Coll. For The Optimization of Plant Nutrition, 08.-13 April, 2000. Cairo, Egypt.

Kurucu, Y.; Altınbaş, Ü.; Bolca, M.; Çokuysal, B.; Delibacak, S. 2000. Reflection Values of Saline Soils of Great Meander Basin in Lanstat TM Images and Their Statistical Relationships. International Sym. On Desertification., 13-17 June 2000. Konya-Turkey.

Eryüce, N.; Okur, B.; Çakıcı, H.; Çokuysal, B.; Anaç, D.; Tezcan, S.; Ul, M. A. 2000. Effect of Farmyard And Green Manuring On Organic Cheery Growing: II Kemalpaşa Region (Turkey). International Sym. On Desertification., 13-17 June 2000. Konya-Turkey.

Yaşarakıncı, N., Altın, N., Demir, G., Üstün, N., Özdemir, S., Koçer, H., Mısırlıoğlu, B., Ulutaş, E., Tüzel, Y., Çokuysal. B., Kılıç, T. 2000. Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Entegre Mücadele. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müd., Zirai Mücadele Arş. Ens. Müd. Yayın No:2000/4, İzmir.

Çokuysal, B., 2001. Tarımda Genetik Çalışmaların Kullanımı ve Son Gelişmeler. Anadolu Ajansı, 26.06.2001, İzmir.

Eryüce, N., Yağmur, B., Çakıcı, H., Çokuysal, B., 2001. Asessment of Leaf Sampling Date For Apricot, cv. Hacıhaliloğlu. Proc. Int. Fert. Soc. & Dahlia Greidinger Symp. 4-7 March 2001. Lisbon, Portugal.

Çokuysal, B., 2001. Tarımda Gen Mucizesi. İzmir Ticaret Borsası Dergisi, Sayı:35, İzmir.

Çokuysal, B. 2001. Transgenik Bitkiler Vazgeçilmez Olacak. Türkiye Gazetesi, 27.06.2001.

Tezcan, S.; Demirkan, H.; Çetinkaya, N.; Mısırlı, A.; Ünal, A.; Aksoy, U.; Okur, B.; Eryüce, N.; Anaç, D.; Çokuysal, B.; Çakıcı, H.; Ul, M.A.; Olgun, A.; Adanacıoğlu, H. 2001. Organik Kiraz Üretim Olanaklarının Araştırılması. Devlet Planlama Teşkilatı, Ege Üniversitesi Araştırma Fonu Proje Raporu. Proje No: 98 DPT 08/ 98 K 121280. İzmir.

Çokuysal, B. 2001. Bitkilerde Stres. Ege TV Ana Haber Bülteni, 01.10.2001.

Çokuysal, B. 2003. Bitkilerde Gen Transferleri. Ege Finans Programı (Programı Hazırlayan ve Sunan: İsmail Uğural), Ege TV, 07.02.2003.

Çokuysal, B. 2003. Gübreleme Dersi Notları ve Asetatları. E.Ü. Bayındır Meslek Yüksek Okulu, Seracılık Programı II Sınıf, Peyzaj Programı II. Sınıf. İzmir.

Çokuysal, B., Erbaş, E. 2004. Bitkilerde Besin Maddesi Noksanlıkları ve Toprak Tahlillerinin Değerlendirilmesi. E. Ü. Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi, Çiftçi Broşürü:55, İzmir.

Yaşarakıncı, N., Üstün, N., Ulutaş, E., Altın, N., Kılıç, T., Bayraktar, Ö. V., Kaya, A., Özdemir, S., Kısmalı, Ş., Erkan, S., Saner, G., Çokuysal, B., Karaturhan, B., Gümüş, M., Tuncay, Ö., Turanlı, F., Kaya, F. 2004. Muğla’da Örtü Altı Domates Yetiştiriciliğinde Entegre Ürün Yönetimi Üzerinde Araştırmalar. Proje No:TUBİTAK/TOGTAG 3011. İzmir.

Kurucu, Y., Balık, F., Çokuysal, B., Esetlili, T. 2004. Ege Bölgesi Koşullarında Doğal Ve Kültür Bitki Örtülerinin Haritalanması Amacıyla Mikrodalga (Radar) Uydu Görüntülerinin Kullanılabilirliği Üzerine Bir Araştırma. E.Ü. Bilimsel Araştırma Proje Kesin Raporu, Proje No:2002-BİL-026. İzmir.

Çolakoğlu, H., Çokuysal, B., Çakıcı, H. 2005. Türkiye’de Gübre Üretimi ve Tüketimi. Tarımda Potasyumun Yeri ve Önemi. Çalıştay, 3-4 Ekim 2005, Eskişehir.

Çokuysal, B. 2005. Bitki Besleme Ders Notları. E.Ü. Ziraat Fakültesi, Ziraat Mühendisliği Programı II. Sınıf, İzmir.

Çokuysal, B. 2006. Toprak ve Bitki Analizlerine Dayalı Gübreleme Programlarının Hazırlanması. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ziraat Bilimleri, Yüksek Lisans Ders Notları, İzmir.

Çokuysal, B., Anaç, D. 2006. Dengeli Bir Gübreleme İçin Doğru Yaklaşımlar. İyi Tarım Uygulamaları Genel İlkeleri ve Teknikleri Kitabı. İzmir (Baskıda).

Boztok, Ş., Çokuysal, B. 2006. Ecologic Evaluationof Pistacia lentiscus (mastic) in Çeşme Peninsula. X. European Ecological Congress, 08-13 November 2006, Aydın.

Boztok Ş., Çokuysal, B. 2006. An Improvement in Total RNA Isolation Protocol for Ecologic Studies: Case Study Tobacco Cells. PJ of Biological Sciences, Vol. 9 (8), 1601-1604.

Çokuysal, B., Çakıcı, H., Erbaş, E. 2006. The Effect of Salinity and Fertilizer Applications on Leaf Nutrient Status and Some Quality Characteristics of Ficus benjamina. IJ of Botany, Vol. 2 (2) 107-112.

Çokuysal, B., Çakıcı, H., Erbaş, E. 2006. Effects of Salt Stres on Total RNA and Poly(A)+RNA Contents in Tobacco Suspension Cultured Cells at the Different Time Course. PJ of Biological Sciences, Vol. 9 (1), 22-25.

Boztok Ş., Çokuysal, B. Effect of Different K/Ca Ratios on Yield and Quality of Greenhouse Roses. 2006. AJ of Chemistry. Vol. 18, No 3, 2216-2220.

Boztok Ş., Çokuysal, B. An Evaluational Research on Chemical Composition of Gum Mastic Quality of Natural Pistacia Species Plants of Turkey. 2006. AJ of Chemistry. Vol. 19, No 1, 593-599.

Bolca, M.; Sac, M. M.; Çokuysal, B.; Karalı, T.; Ekdal, E. 2007. Radioactivity in Soils and Various Foodstuffs from the Gediz River Basin of Turkey. Radiation Measurements. Vol. 42, 263-270.

Pekcan, T., Turan, D.S., Alper, N., Özaltaş, M., Çokuysal, B., Çolakoğlu, H. 2008. Zeytinde Organomineral Gübre Mineral :Gübre ile Mineral Gübre ve Çiftlik Gübresi Kombinasyonunun Verim ve Kalite Üzerine Olan Etkilerinin Karşılaştırılması. T.C. Tarım ve Köyişleri Bak. Tarımsal Araştırmalar Gen. Müd. Zeytincilik Araştırma Ens. Müd., İzmir.

Çokuysal, B. 2009. Genetiği Değiştirilmiş Bitkiler. 11.01.2009. E.Ü. Sürekli Eğitim Merkezi. Halk Günleri etkinliği, İzmir.

Çokuysal, B. 2009. Genetiği Değiştirilmiş Bitkiler. Alsancak Rotary Kulübü, 26.03.2009. İzmir.

Çokuysal, B. 2009. Tarımın Penceresinden Biyomühendislik. VI. Biyomühendislik Günleri 04-05 Mayıs 2009. İzmir

Kavas, G., Kavas, N., Çokuysal, B. 2009. Antioxidant Effect of Conjugated Linoleic Acid in Dairy Product. II AntiAging and Aesthetic Medicine Congress. 22-25 October 2009, İzmir.Journal of Medical Sciences, Vol.29, No.5, p.131.

Şahin, B., Çobanoğlu, F., Ertan, B., Konak, R., Tutmuş, E., Belge, A., Çokuysal, B. 2009. Zeytin Karasu Tortusunun Organik Kuru İncir Yetiştiriciliğinde Ağaç Gelişimi, Verim ve Bazı Kalite Parametrelerine Etkisi. 1. GAP Organik Tarım Kongresi, 17-19 Kasım 2009, Şanlıurfa.

Pekcan, T., Turan, H.S., Çolakoğlu, H., Çokuysal, B., Alper, N., Özalt, M. 2009. Zeytinde (olea europaea) Topraktan Kükürt Uygulamasının Farklı Dönemlerde Toprak Verimliliğine Etkisi. 1. GAP Organik Tarım Kongresi, 17-19 Kasım 2009, Şanlıurfa.

Çokuysal, B. 2009. Genetiği Değiştirilmiş Bitkiler. İzmir Atatürk Lisesi, 23.12.2009. İzmir.
Olgun, F.A., Çokuysal, B., İlbi H., Işın, F. 2010. New Trends on Science and Technology in Agriculture: A Brief Outlook to Research Policies in Turkey. XXI. Scientific Professional Conference of Agriculture and Food Industry. 29.Sep-2 Oct. 2010. Neum, Bosnia and Hercegovina.

Yumlu, K., İnceoğlu, M., Parlak, H., Çokuysal, B., Karadağ, A., Sözmen, E. Y. 2010. Towards aNational Network:Meeting of Turkish LLL Centers. 40th. EUCEN Conference. 18-20 November 2010. Lille, France.

Pekcan, T., Turan, H. S., Aydoğdu, E., Çolakoğlu, H., Çokuysal, B. 2010. The Determination of Potassium Status of olive Groves in Ege Region of. Turkey. Soil Management and Potash Fertilizer Uses in West Asia and North Africa Region. International Symposium of Potash Institute and Ege University Faculty of Agriculture. 22-25 November 2010, Antalya, Turkey.

Çakıcı, H., Çokuysal, B., Eryüce, N., Anaç, D, Çobanoğlu, Ö. 2010. Effecet of Potassium Fertilizers on the Yield and Fruit Quality Properties of Stuff Pepper. Soil Management and Potash Fertilizer Uses in West Asia and North Africa Region. International Symposium of Potash Institute and Ege University Faculty of Agriculture. 22-25 November 2010,Antalya, Turkey.

Çokuysal, B., Arslan, H., Eryüce, N. 2010. Effects of Foliar Application of K, Fe and Mn in Combinations of GA3 on K Contents of Petiol and Some Fruit Quality Properties of Thompson Seedless Grape. Soil Management and Potash Fertilizer Uses in West Asia and North Africa Region. International Symposium of Potash Institute and Ege University Faculty of Agriculture. 22-25 November 2010,Antalya, Turkey.

Olgun, F.A., Çokuysal, B. 2010. New trends on science and technology in agriculture: a brief outlook to research policies in Turkey. 28 Eylül-1 Ekim 2010. 21. Agriculture and Food Conference, Saraybosna Sarajeva Üniversitesi.

Çokuysal, B., Işın, F., Abay, C., Atış, E., Yercan, M. 2010. KKTC Tarım Stratejisi belgesi hazırlama çalışmaları. 20-22 Eylül 2010 Lefkoşa.

Çokuysal, B. 2012. Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde gübreleme, sebzelerde mineral madde noksanlıkları. 4-5 Nisan 2012 Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde entegre mücadele eğitimi. T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bak. Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müd. İzmir.

Eryüce, N., Anaç, D., Çokuysal, B., Yağmur, B. 2012. Tarımda doğru ve dengeli gübreleme. Çiftçi Günü Etkinliği, EGS Kongre Merkezi İzmir.

Pekcan, T., Çokuysal, B. 2012. Tek ve iki besinli gübrelerin damla sulama sistemine uygunluk durumunun incelenmesi. II. Ulusal Sulama ve Tarımsal Yapılar Sempozyumu 24-25 Mayıs 2012, İzmir.

Pekcan, T., Çokuysal, B. 2012. Üç besinli ve mikrobesinli gübrelerin damla sulama sistemine uygunluğu üzerinde çalışmalar. II. Ulusal Sulama ve Tarımsal Yapılar Sempozyumu 24-25 Mayıs 2012, İzmir.

Şahin, B., Ertan, B., Tutmuş, E., Konak, R., Belge, A., Çobanoğlu, F., Okur, N., Kayıkçıoğlu, H., Çokuysal, B. 2012. Zeytin karasu tortusunun organik kuru incir yetiştiriciliğinde ağaç gelişimi, verim ve kaliteye etkisi. İncir Araştırma İstasyonu - İncirliova/AYDIN.

Anaç, D., Çokuysal, B. 2012. GAPTEYAP Sulama ve Fertigasyon Eğitimi. 26 Eylül 2012. Kalkınma Bak. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bşk. Bölge Müd. Menemen.

Arslan H., Çokuysal B., 2012. Farklı Tuz Koşullarında Potasyumlu Gübrelemenin Lilium (Liliaeae) Bitkisinin Mangan ve Çinko Alınımı Üzerine Etkisi. 21. Ulusal Biyoloji Kongresi, 3-7 Eylül 2012, İzmir.

Arslan, H., Çokuysal, B. (Proje Yöneticisi). 2012. Farklı Tuz ve Potasyumlu Gübrelemenin Lilium Bitkisinin Beslenme Durumu ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi. E.Ü. Bilimsel Araştırma Projesi, Proje No: 2011-ZRF-027. Bornova-İzmir.

Şahin, B., Çobanoğlu, F., Konak, R., Ertan, B., Tutmuş, E., Belge, A., Okur, N., Çokuysal, B., Kayıkçıoğlu, H. H., 2012. Zeytin Karasu Tortusunun Organik Kuru İncir Yetiştiriciliğinde, Ağaç Gelişimi, Verim ve Kaliteye Etkisi. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Gn. Md., Proje Kesin Raporu. İncir Araştırma İstasyonu, Erbeyli- Aydın. 

Esetlili, B., Çokuysal, B., Anaç, D., 2013. Bazı Kültür Bitkilerinde Ağır Metal Biyosorbsiyonu Üzerine Araştırmalar. E.Ü. Bilimsel Araştırma Projesi, Proje No: 2010-ZRF-066. Bornova-İzmir.

Bolca, M., Özen, F., Kurucu, Y., Altınbaş, Ü., Çokuysal, B., Delibacak, S. 2013. Potential land use planning and assessment in the west part of the Büyük Menderes basin by ILSEN Model. Eurasian Journal of Soil Science.

Arslan, H., Çakıcı, H., Çokuysal, B., 2013. The Effect of Different Salinity and K Fertilization on Some Quality Characteristics of Lilium candidum. Soil and Water Journal. Vol. 2, Num.1, pp 155-161.

Köşkeroğlu, S., Çokuysal B. (Proje Danışmanı). 2015. Selenyum Uygulamalarının Domates Bitkisinde Bitki Gelişimi, Beslenme, Antioksidan Kapasite Üzerine Etkisi ve Selenyumun Tuz Stresi Koşullarında Koruyucu Rolünün Belirlenmesi.  Sonuç Raporu. TÜBİTAK. Ankara.

Çokuysal, B., 2016. New Perspectives On Fertilization Programs. Why We Should Make A Difference With New Paradigms? 7th National Congress of Plant Nutrition and Fertilizer, 12-15 October, 2016.

Çokuysal, B. 2016. Gübreleme Programlarına Yeni Bir Bakış: Yeni Paradigmalarla, Neden Fark Yaratmak Zorundayız? Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, Cilt 31, sayı 3, sayfa 13-20.

Çokuysal, B., Külahtaş, B. 2016. Biyositimulantların Sınıflandırılması ve Türkitedeki Durumu. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, Cilt 31, sayı 3, sayfa 185-200.

Çolak Esetlili, B., Çokuysal B., Anaç, B. 2016. Farkli Bünyeli Topraklarda Yetiştirilen Ayçiçeği ve Yonca Bitkilerinin Kobalt ve Nikel Alınımlarının Karşılaştırılması. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, Cilt 31, sayı 3, sayfa 29-38.

Cokuysal, B. 2019. Determination of the Ethically Problematic Issues on the Sustainable Plant Nutrition Practices. Fresenius Environmental Bulletin. Vol. 28, No 12A.


Çokuysal, B. 2019. Sürdürülebilir Bitki Besleme Uygulamalarında Etik Sorun Alanlarının Belirlenmesi. Ulusal Bitki Besleme Kongresi Antalya

Çokuysal, B. 2019. How is Soil Philosophy and Ethics Possible? 10 th International Soil Congress. Successful Transformation toward Land Degradation Neutrality: Future Perspective 17-19 June Ankara

Çokuysal, B. 2019. Sınırlı dünyada sınırsız yaşam: tarım ve gıda etiğinde paradigma değişimi mümkün mü? Uluslararası 2. Tarım ve Gıda Etiği Kongresi, 24-25 Ekim 2019. İzmir


Çokuysal, B. 2019. Agroekoloji-insan bağının yaratılmasında üç etik ilke. Agroekoloji Çalıştayı. İzmir



Kitaplar
Ünver, İ., Çokuysal, B., Anaç, D., Kılıç, C. C., Eryüce, N., Kılıç, Ö. G., Esetlili, B., 2013. Toprak Bilgisi ve Bitki Besleme. Anadolu Üniversitesi Yayını No:2302. Açıköğretim Fakültesi Yayını No:1299. ISBN: 978-975-06-0976-3

Hatipoğlu, A., Çokuysal, B., Durmuşoğlu, E., Özden, F., Balcı, H., Kayıkçıoğlu, H. H., Okur, N., Tunay, A., Kantürer, D., Özbudak, E., Can, H. Z., İlbi, H., Tepecik, M. 2013. Vermikompost, Solucan Gübresi. Manisa Ofset, İzmir. ISBN: 978-605-63923-0-6 

Çokuysal, B., Anaç, D., Eryüce, N., Esetlili Çolak, B., Özkan, C. F., Tepecik, M. 2016. Topraksız Tarım ve Bitki Besleme Teknikleri., 2016. Nobel Kitap, ISBN 978-605-32029-8-1

Zincircioğlu, N., Çokuysal, B. 2018.The Place and Importance of Fertilization Programs in New Production Models. Science, Ecology and Engineering Researches in the Globalizing World. St. Kliment Ohridski University Press. ISBN 978-954-07-4526-8.

Tepecik, M., Çokuysal, B. 2018. Serada Domates Tarımı, Gübreleme. Tarım Gündem. ISBN 978-605-68655-1-0.


Danışman Olarak Yönettiği Lisansüstü Tezler

1. Erbaş, E., 2005. Kimi İç Mekan Süs Bitkilerinde Farklı Azotlu Gübre Dozlarının Beslenme Durumuna ve Kalite Özelliklerine Etkisi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sunuş Tarihi: 12.01.2005. Yüksek Lisans Tezi.

2. Pektez, A., 2009. Domates Bitkisinde Tuz Stresi Koşullarında Total RNA miktarının Belirlenmesi.  E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sunuş Tarihi: 14.12.2009. Yüksek Lisans Tezi.

3. Pekcan, T., 2011. Damla Sulama Sisteminde Kullanılan Bazı Gübrelerin Fiziksel, Kimyasal Özellikleri ve Radyoaktivite Kapsamları Üzerine Araştırmalar. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sunuş Tarihi: 11.07.2011. Doktora Tezi.

4. Arslan, H., 2011. Farklı Tuz ve Potasyumlu Gübrelemenin Lilium Bitkisinin Beslenme Durumu ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sunuş Tarihi: 23.12.2011. Yüksek Lisans Tezi.

5. Günay, A., 2014. Organomineral Gübre Uygulamalarının Ayçiçeğinin Verim ve Kimi Kalite Parametreleri Üzerine Etkileri. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sunuş Tarihi: 01.09.2014. Yüksek Lisans Tezi.

6. Cücü, T., 2015. Kimi Bitki Besin Elementleri ile Kombine Edilmiş Bitki Büyüme Düzenleyicilerinin Sultani Çekirdeksiz Üzümde Verim ve Bazı Kalite Parametrelerinde Etkisi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sunuş Tarihi: 07.01.2015. Yüksek Lisans Tezi.

7. İpek, V. A., 2016. NBPT kaplı Ürenin Buğday ve Mısırda Etkinliğinin Belirlenmesi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sunuş Tarihi: 30.06.2016. Yüksek Lisans Tezi. 

8. Civelek, A. T., 2017. Şeker Pancarı, Bakla ve Mısırda Tuz Stresinin Transpirasyona Etkisi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sunuş Tarihi: 23.08.2017. Yüksek Lisans Tezi.


ÖZGEÇMİŞİM


Biraz kendinizden bahseden misiniz? diye sorduklarında kendimi zorda hissediyorum. 

 Aslında tam olarak kim olduğumu bilsem hayatla ilgili çok önemli bir problemi çözmüş olacağımı düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla son 2500 yıldır filozoflar bu sorunun yanıtını arıyorlar. Ben de bir yandan kendimi bilmeye tanımaya çalışırken diğer taraftan sen kimsin sorusunu soranlara da modern toplumun bireylerinin yaptığı şekilde cevap veriyorum. Modern toplumun bireylere öğrettiği gibi kim olduğumu değil de ne iş yaptığımı anlatmaya başlıyorum.

Fabrika çiftliklerindeki hayvanlar, laboratuvarlar, hayvanat bahçeleri, sirkler, eğlence parkları aklıma gelmeyen daha bir çok alanda rutin olarak hayvanlarda yapılan eziyete dikkat çekmeye çalışıyorum. Hayvanları bizlere et üreten makineler olarak görmediğim için et tüketmiyorum. Toplu taşıma araçlarını kullanıyorum.

Tarımsal üretimde sürdürülebilir üretim modelleri, tarım ve gıda etiği, çevrenin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üretilen tarımsal ürünlerin adil paylaşımının yapılması, tarımda cinsiyet eşitliği, diğer türlerin değeri ve hakları üzerine düşünüyor ve öğrendiklerimi paylaşmaya çalışıyorum.

YAŞAMIN ÖZNESİ OLMAK BAKIMINDAN TÜM CANLILARIN İNSAN TÜRÜNÜN ONA ATFETTİĞİ DEĞERDEN BAĞIMSIZ BİR DEĞERİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

İnsan türünün yaşamına devam edebilmek ve hayatta kalabilmesi için kendi türü dışındaki canlılara uyguladığı şiddeti durdurması ve doğal kaynakları tüketmetme biçimini değiştirmesi üzerine de çalışıyorum.

Akademik Özgeçmişim ise aşağıda özetlemeye çalıyorum:


Prof. Dr. Burçin Çokuysal

Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Toprak Bl.
35100 Bornova-İZMİR

İletişim Bilgileri:
Telefon (232) 311 25 62
Faks (232) 388 92 03
E-mail bcokuysal@gmail.com


Eğitim ve İş Deneyimleri:
1987 Lisans E.Ü. Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü
1990 Y.Lisans E.Ü. Fen Bil. Ens. Toprak Verimliliği ve Bitki Besleme BD
1995 Doktora E.Ü. Fen Bil. Ens. Toprak Verimliliği ve Bitki Besleme BD
2000 Doçent E.Ü. Z.F. Toprak Bl. Toprak Verimliliği ve Bitki Besleme BD
2006 Profesör E.Ü. Z.F. Toprak Bl. Toprak Verimliliği ve Bitki Besleme BD
2018 Anadolu Üniversitesi Felsefe Bölümü

Yurt Dışı Çalışmalarından Seçmeler:
1995 HPLC Temelli Analiz Teknikleri
Hebrew Uni. Of Jerusalem, Fac. Of Agr., Rehevot-İsrail.

1996-97 Çöl Agrobiyolojisi
Ben Gurion Uni. Of The Negev, Negev-İsrail.

1997-98 Stres fizyolojisi, Total ve polyA+ RNA-Protein sentezi, Gen transferleri Ben Gurion Uni. Of Negev, Jacob Blaustein Inst. For Desert Research
Cellular And Molecular Biology Lab., İsrail.

2016 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Tarım Bakanlığı Stratejik Planı Çalışması (Moderatör)
Girne

2017 International Scientific-Expert Conference of Agriculture and Food Industry
Faculty of Agriculture and Food Sciences
University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

2017 Glocal Age 2020 Project
Niigata Universtiy, Japan

2017 Glocal Age 2020 Project
Fukushima University, Japan

2018 International Soil Science Congress
Almaty, Kazakhstan

2019 Glocal Age 2020 Project
Tokyo University, Japan

Aldığı Bilimsel Ödül:
AB 6. Çerçeve Programına, CANEBC agroniminde hazırlanan “Conservation and Augmentation of Natural Enemies for Biological Control in Protected Cultivation Agro-Ecosystem for Sustainable Production of Food Crop” isimli proje, TUBİTAK’ın Avrupa Birliği Çevre Programları Proje Önerisi Özendirme Ödülü

2011 "Gediz Dostu Çevreci Solucanlar" projesi ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Coca Cola Hayata Artı Vakfı Proje Ödülü


Üyesi Olduğu Meslek Kuruluşları:
Uluslararası Toprak İlmi Derneği
Türkiye Toprak İlmi Derneği
Tarım ve Gıda Etiği Derneği

Bildiği Yabancı Dil: İngilizce

Medeni Hali: Evli ve iki çocuk babası

15 Ocak 2010 Cuma

Bitki Fizyolojisi Ders Notları 1

Bitki Fizyolojisi dersi kapsamında 14 haftalık olarak hazırlanan ve her yıl güncellenen bu ders notlarına ait powerpoint sunumu esas itibariyle değerli hocalarımız Prof. Dr. Burhan KACAR ve Prof.Dr. Vahap KATKAT’ın yazmış olduğu Bitki Fizyolojisi kitabı temel alınarak hazırlanmıştır. Ayrıca Prof.Dr. Burçin ÇOKUYSAL ve Prof.Dr. Nevin ERYÜCE’nin Bitki Fizyoloji Ders Notları da kullanılmıştır.

(Kacar, B; Katkat, V. 2007. Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayınevi, ISBN: 9789755918334)

Derse ait içerik genel itibarıyla aşağıda verilmiştir.

1. Canlılar Alemi
2. Bitki Yaşamında Suyun Önemi
3. Kinetik Kuramı
4. Diffüzyon
5. Gazların Diffüzyonu
6. Gazların Diffüzyon Hızını Etkileyen Etmenler
7. Osmozis
8. Osmatik Basınç
9. Turgor Basıncı
10. Şişme


Sizlerin konuları derste daha iyi anlayabilmeleri açısından, dersten önceki hafta sunuma bir kez bakmanızı öneririm.

Düşünce ve yorumlarınız benim için gerçekten çok önemli. Konuların detaylandırılması, yeni konuların ilave edilmesi, gereksizlerin çıkarılması, dil ve anlatım gibi noktalarda geri bildirimleriniz yeni notların daha iyi hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle katkı ve önerileriniz memnuniyetle kabul edilecektir.

Aşağıdaki adresten Bitki Fizyolojisi dersinin 1. Bölümünü temin edebilirsiniz.

http://www.box.net/shared/uckjxxfcvh

Lütfen alıntı yaptığınız kaynakları çalışmalarınızda belirtiniz.



ZORUNLU AÇIKLAMA
Bu bir kişisel blogtur. Açıklanan, ileri sürülen fikirler, düşünceler üyesi olduğum herhangi bir kurumun, kuruluşun, onların yöneticileri ve personelinin politika ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Aksi belirtilmediği sürece burada aktarılan tüm materyallerin tamamı veya bir kısmı kaynak belirtilmek koşulu ile kullanılabilir, yeniden basılabilir.

MANDATORY DISCLOSURE
This is a personal blog. The opinions and the views expressed herein do not necessarily reflect those of any institutions, society and organizations, its administration, staff or members. Unless otherwise noted, all materials may be quoted or re-published in full, with attribution to the author.